Puszyste ciasto na pierogi z drożdżami. Wypróbuj niezawodny przepis

Pierogi dominikańskie
fot. Unsplash

Polska kuchnia pierogami stoi. Przepadamy za nadziewanymi mięsem, serem lub kapustą i grzybami. Jeśli jednak chcecie odkryć nową formę tego dania, zróbcie ciasto na pierogi dodając do niego drożdże. Otrzymacie pierogi puszyste, lekkie i przede wszystkim smaczne.

REKLAMA

Klasyczne ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki oraz ciepłej wody. Można także wzbogacić je o olej i jajko. A że ciasto na pierogi z drożdżami wymaga nieco większej ilości dodatków, to odwdzięczy się niewyobrażalną miękkością i puszystością. Pierogów nie będziemy gotować, a piec. Dzięki temu nabiorą złocistej barwy, będą też niebywale chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Można podać je na obiad, ale mogą być też świetną przekąską.

Przepis na puszyste i lekkie ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży

Składniki:
1 szklanka mleka
4 dag drożdży
3 szklanki mąki
2 jajka
8 dag masła lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

REKLAMA

Przygotowanie:
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, dodajemy cukier, łyżkę mąki, a potem wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy łyżką, a następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy. Gładką i sprężystą masę okrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy większy swoją objętość, zabieramy się za formowanie pierogów. Dzielimy ciasto na 3-4 części, każdą po kolei cienko rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niej kółka. Na krążki umieszczamy porcje ulubionego nadzienia, starannie zlepiamy brzegi pierogów. Układamy je na blasze z papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Każdego pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez 25 minut.

Rada:
Drożdżowe pierogi znakomicie smakują z farszem szpinakowo-serowym lub warzywnym. Nadzienie mięsne też świetnie do nich pasuje. Do pierogów można dołączyć domowy sos czosnkowy lub dip przyrządzony na bazie jogurtu naturalnego.

Spraw, by powstawało więcej takich artykułów!

Podziękuj za artykuł

Udostępnij: