racuchy
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Racuchy to dla wielu osób smak dzieciństwa. Niebywale smaczne, puszyste, a wręcz puchate – takie właśnie racuchy robiły nasze mamy i babcie. Dziś odtworzymy te smaki. Zachęcamy was do przygotowania pysznych racuchów na kefirze.

Racuchy były dla nas miłą odskocznią, kiedy chorowaliśmy, mieliśmy gorszy nastrój lub gdy pogoda specjalnie nie dopisywała. Każdy chciałby wrócić do tego smaku z dawnych lat. Na szczęście poniższa receptura, pomoże ci odtworzyć miłe wspomnienia. Oto przepis na racuchy z jabłkami na kefirze – wypróbuj, a nie pożałujesz!

Racuchy z jabłkami na kefirze – przepis

Składniki:
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
300 ml kefiru naturalnego (sprawdzi się także maślanka)
2 jabłka
szklanka mąki pszennej (najlepiej krupczatki lub tortowej)
szczypta soli
tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka i kefir powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia przez sito wprost do naczynia. Dodajemy odrobinę soli, cukier puder, kefir i jajka. Całość musimy zmiksować na gładką masę. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosypujemy więcej mąki, a gdy wyjdzie zbyt gęste – dodajemy więcej kefiru.

Obieramy jabłka, kroimy je w małą kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy i wylewamy ciasto na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy racuchy z każdej strony na złocisty kolor. Potem odsączamy nadmiar tłuszczu – w tym celu wykładamy je na papierowe ręczniki.

Racuchy na kefirze podajemy oprószone cukrem pudrem albo z dodatkiem ulubionej konfitury. Jednak solo także będą pyszne!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę