Sernik krakowski
fot. Facebook / Kuchenne Rewolucje / screen Youtube / Swojskie jedzonko

Sernik krakowski to tradycyjne ciasto z dodatkiem bakalii, które swym niepowtarzalnym smakiem potrafi wzbudzić zachwyt u każdego wielbiciela słodkości. Z recepturą Magdy Gessler wypiek z pewnością zaliczycie do tych najbardziej udanych. Sernik krakowski uatrakcyjni też nie jedno rodzinne spotkanie. Dodanie do masy serowej ubitych białek sprawi, że deser będzie niezwykle puszysty i delikatny.

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Składniki:
na ciasto:
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
300 g mąki
3 żółtka: (2 sztuki do ciasta, a 1 do posmarowania kratki)
szczypta soli
na masę serową:
4 jajka
800 g chudego sera
2 łyżki budyniu waniliowego
50 g smażonej skórki pomarańczowej
200 g cukru pudru
pół szklanki śmietany
50 g rodzynek
100 g masła
sok wyciśnięty z połowy cytryny
miąższ z 1 laski wanilii

Sposób przygotowania:
Masło posiekaj za pomocą noża i połącz sprawnie z cukrem pudrem, mąką i solą. Dodaj żółtka i zacznij szybko wyrabiać ciasto. Uformuj kulę, a potem zawiń ją w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Schłodzone ciasto (2/3 porcji) wyłóż na formę wysmarowaną masłem. Ponakłuwaj je widelcem i piecz 10 minut w piekarniku, ostudź na kratce.

Masa serowa i pieczenie:
Ser trzykrotnie zmiel w maszynce. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem. Powoli dodawaj je do sera, a potem identycznie postępuj z masłem. Na sam koniec dodaj śmietanę połączoną z sokiem z cytryny oraz budyniem w proszku. Wszystko ucieraj, aż powstanie aksamitna masa. Następnie białka ubij na sztywno i przełóż do sera. Wrzuć też odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i wanilię. Całość starannie wymieszaj i przełóż na podpieczony spód. Nieupieczone ciasto rozwałkuj i pokrój na paski (szerokość ok. 1 cm), ułóż je na masie serowej, tworząc kratkę. Posmaruj ją rozbełtanym żółtkiem. Wstaw sernik do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 60 minut. Później uchyl drzwiczki i poczekaj, aż ciasto ostygnie.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę