Sernik, obok makowca, jest jednym z tych ciast, które najczęściej goszczą na wigilijnym czy świątecznym stole. W zależności od preferencji gospodyni może to być sernik krakowski pieczony na spodzie lub delikatny i lekki jak piórko sernik wiedeński.
Oto jeden z najprostszych i najbardziej niezawodnych przepisów na sernik wiedeński. Zrobiony według poniższych zaleceń na pewno stanie się przebojem wigilijnego i świątecznego stołu.
Do przyrządzenia sernika niezbędne nam będą:
– 1 kg twarogu (najlepiej z wiaderka)
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 8 jajek
– 12,5 dag miękkiego masła lub margaryny
– 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je z cukrem mikserem na puszystą masę, białek nie wyrzucamy, gdyż będziemy robić z nich pianę. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy – cały czas miksując masę – twaróg, miękkie masło i budyń waniliowy. Opcjonalnie smak można wzbogacić spirytusowym spożywczym aromatem o smaku waniliowym (idealny będzie aromat firmy Libella; dodajemy wówczas jedną jego fiolkę).
Następnie z białek ubijamy mikserem sztywną pianę i powoli dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką. Na tym etapie można również opcjonalnie dodać sparzone i odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Można ją również wyłożyć papierem do pieczenia.
Sernik pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około godzinę. Po upieczeniu zostawiamy go na parę minut w lekko otwartym piekarniku, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.