Mamy dziś dla Ciebie ekstra przepis na ciasto bananowe ze śmietanką. Deser składa się z biszkoptu, masy bananowej z dodatkiem świeżych owoców i masy śmietankowej. Jest kremowy, wilgotny i bardzo aromatyczny – głównie dzięki wanilii. A do tego wygląda rewelacyjnie! Poznaj prostą i szybką recepturę na wspaniałe ciasto bananowe ze śmietanką.
Każdy, kto skosztuje tego ciasta, na pewno zażyczy sobie kolejnej porcji. Jest tak dobre, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Sposób wykonania tego deseru nie jest zbyt skomplikowany. Do masy śmietankowej możesz dodać galaretkę bananową lub inną galaretkę o ulubionym smaku. Z podanych składników wyjdzie spora blaszka ciasta. Polecamy!
Przepis na pyszne ciasto bananowe ze śmietanką
Składniki:
Biszkopt:
120 g cukru
3 duże jajka – oddzielnie białka i żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej tortowej
Do nasączenia:
1 łyżeczka cukru pudru
120 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
Masa bananowa:
150 g masła
sok z 1/2 cytryny
1 l soku bananowego (może być nektar bananowy)
5 bananów
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Krem śmietankowy:
200 ml gorącej wody
500 ml zimnej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 galaretka o smaku bananowym (lub brzoskwiniowym, cytrynowym, agrestowym)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1-2 łyżki cukru pudru (najlepiej dosłodzić do smaku)
Dodatkowo:
kakao do posypania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 160°C (grzanie góra dół, termoobieg) 180°C). Białka ubij na sztywno. Cały czas ucierając robotem, dodawaj cukier, mieszaj, aż uzyskasz zwartą i lśniącą masę. Potem do białek dodaj żółtka i przez moment ucieraj, aż masa będzie kremowa i jednolita.
Do mąki wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj i przesiej na jajeczny krem, ponownie wymieszaj za pomocą szpatułki. Ciasto przełóż do formy (25×35 cm) wyłożonej pergaminem (powinien nieco wystawać poza formę). Ciasto wyrównaj i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia. Gdy będzie już zimny, wyjmij go z blaszki, zdejmij papier pergaminowy, a z wierzchu odetnij przypieczoną skórkę. Papier i biszkopt umieść znów w formie. Produkty na poncz wymieszaj i nasącz nimi ciasto w blaszce.
Masa bananowa:
Do garnka wlej ok. 700 ml soku bananowego, dodaj masło i wszystko zagotuj (czasami zamieszaj, aby tłuszcz się rozpuścił). Do reszty soku wsyp budynie w proszku i starannie wymieszaj. Gdy sok będzie się gotował, dodaj budyniową mieszankę i ugotuj gęstą masę. Po zagotowaniu zmniejsz gaz do minimum i gotuj, mieszając, przez około minutę. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia na 20-25 minut. Obrane banany skrop sokiem z cytryny, potem je przetnij wzdłuż i jeszcze raz potraktuj sokiem. Budyń bananowy wymieszaj i około 1/4 równo rozsmaruj na cieście w formie. Na wierzchu umieść banany i rozprowadź resztę bananowej masy, wyrównaj ją. Deser odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krem śmietankowy:
Galaretkę wsyp do naczynia, zalej gorącą wodą i mieszaj do rozpuszczenia. Potem odstaw wszystko do wystudzenia. Śmietankę przelej do naczynia, wsyp cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubijaj składniki, potem nieustannie miksując, wlewaj chłodną galaretkę (nie powinna jeszcze tężeć!). Powstałą masę śmietankową przełóż na ciasto w formie, wyrównaj. Deser oprósz kakao i włóż do chłodziarki na całą noc. Smacznego.
Zobacz też: Ciasto Wiosna – przepis. Tym deserem skradniesz podniebienia gości