REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPyszne ciasto marchewkowe. Sekretem jest jeden nietypowy składnik

Pyszne ciasto marchewkowe. Sekretem jest jeden nietypowy składnik

Pixabay.com

Jesienią bardzo częstym gościem na naszych stołach są różnego rodzaju ciasta. Ciekawą propozycją jest ciasto marchewkowe, w przypadku którego jeden składnik może sprawić, że wypiek będzie wręcz rozpływał się w ustach.

REKLAMA

Ciasto marchewkowe jest wypiekiem wręcz pachnącym jesienią. Doskonale sprawdza się zarówno jako szybka przekąska w pracy, jak również deser do popołudniowej kawy. Poniższy przepis pozwala je przyrządzić w łatwy sposób.

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
3 spore marchewki,
2 jajka,
3 łyżki serka mascarpone,
3/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżka przyprawy do piernika,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
garść orzechów włoskich (można pominąć).

Składniki na lukier:

120 g serka śmietankowego do kanapek,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier ucieramy mikserem. Dodajemy olej, serek mascarpone i małymi porcjami mąkę. Powoli mieszamy, po czym dosypujemy przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy. Na koniec dodajemy marchewkę i opcjonalnie orzechy.

Formę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Na koniec ucieramy masło z cukrem i mieszamy razem z serkiem śmietankowym. Lukier rozprowadzamy na wystudzonym cieście.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA