Pyzy z mięsem są niewątpliwie jedną z tradycji kuchni wielkopolskiej, choć jej smakiem cieszą się mieszkańcy tak naprawdę wszystkich regionów Polski. Poniższy przepis pozwala je przygotować każdemu!
Składniki na ciasto:
1,5 ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Składniki na farsz:
400 g mięsa wieprzowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i myjemy, a potem dzielimy je na dwie porcje. Pierwszą część ścieramy na tarce, a drugą gotujemy w osolonej wodzie, po czym przeciskamy je przez praskę. Obie porcje ziemniaków dokładnie łączymy. Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, pieprz, sól i jajko, po czym wyrabiamy ciasto.
Mięso przeciskamy przez maszynkę, podsmażamy na patelni z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem i smażymy przez kilka minut. Po usmażeniu wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je i dodajemy farsz. Ulepiamy z nich podłużne kluski i gotujemy przez 8-10 minut w osolonej wodzie.