Pyszne i aromatyczne leczo wg Ewy Wachowicz. Sekretem są te składniki

Ewa Wachowicz i leczo (
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / smacznie_na_talerzu

Nie macie pomysłu na obiad? Sycące leczo z przepisu Ewy Wachowicz to strzał w 10! Sezonowe danie jednogarnkowe jest zdrowe, smaczne i przyrządza się je naprawdę szybko. Była Miss Polski dodaje do leczo różnorodne warzywa, dzięki czemu ma ono tak wybitny smak. Ponadto podnosi się wartość odżywcza specjału. Musicie spróbować.

REKLAMA

Leczo Ewy Wachowicz to prawdziwe bogactwo smaku, które zachwyca także aromatem. Do prostej mieszanki sezonowych składników Wachowicz dodaje kiełbasę podwawelską, co jeszcze bardziej podkręca smak dania. Na takie leczo skuszą się nawet najbardziej wybredni. Jeśli wypróbujcie ten przepis chociaż raz, zapewniamy, że już stale będziecie do niego wracać.

Przepis na leczo wg Ewy Wachowicz

Składniki:
3-4 niewielkie cukinie
2 większe pomidory, najlepiej malinowe
2 laski kiełbasy podwawelskiej
1/3 szklanki gorącej wody
1 spora cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowy
1 duży ząbek czosnku
3 średnie papryki w dowolnym kolorze
pieprz i sól do smaku
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej
olej rzepakowy do smażenia

REKLAMA

Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój w małe plastry, podsmaż w większym garnku na niewielkiej ilości oleju, przenieś wędlinę do naczynia. Na tłuszczu, który pozostał, podsmaż pokrojoną cebulę, a gdy się zeszkli, wrzuć zmiażdżony czosnek. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Następnie przełóż je na patelnię, podobnie postępuj z cukinią. Przez moment podsmaż oba warzywa. Z pomidorów usuń skórkę – wcześniej je sparz. Potem pokrój warzywa i dorzuć do reszty składników.

Zawartość naczynia podsmażaj przez 3-4 minuty, dolej wodę i duś pod przykryciem, na niedużym palniku ok. 7 minut. Do koncentratu pomidorowego dolej trochę płynu z garnka, zamieszaj i przelej do leczo. Dopraw je wszystkimi przyprawami poza pieprzem i solą. Podgrzewaj danie jeszcze ok. 3 minuty, następnie dodaj podsmażoną kiełbasę, a na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Ewa Wachowicz proponuje podać leczo z ryżem, świeżym chlebem albo z delikatną kaszą. Smacznego.

REKLAMA

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Roberta Makłowicza na wyśmienite leczo. Co ciekawe, kucharz pomija w nim dwa popularne składniki.

Udostępnij: