Pyszne kluski francuskie do rosołu zachwycą smakiem każdego, kto ich wypróbuje choć raz. To świetna alternatywa dla klasycznego makaronu czy też ziemniaków.
Rosół to jedno z najpopularniejszych zup. Równie ważne jak sam bulion są także dodatki do niego. Zamiast makaronu przygotuj pyszne kluski francuskie, które idealnie pasują do rosołu i są świetnym zamiennikiem.
Pyszne kluski francuskie do rosołu. Przepis
Kluski francuskie zyskały popularność we Francji. Przygotowywane z mąki, wody, jaj i soli, ale dodaje się też do nich mleko, co sprawia, że są one bardziej delikatne i miękkie niż zwykły makaron.
Kluski francuskie – przepis
Składniki:
» 250 g mąki pszennej
» 3 jajka
» 1 łyżeczka soli
» 100 ml wody
» 100 ml mleka
» masło
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, następnie dodaj jajka, wodę, mleko i wymieszaj do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Rozgrzej dużą ilość posolonej wody w większym garnku. Formuj niewielkie kluseczki z masy, a potem wrzucaj je do wrzącej wody. Gotuj przez około 3-4 minuty, aż staną się miękkie i lekko napowietrzone. Gotowe kluseczki możesz dodawać wprost do rosołu, a przed podaniem dodaj kawałek masła, aby nadać im lepszego smaku i zapobiec ich klejeniu się.
I gotowe! Kluski francuskie to pyszna i prosta alternatywa dla zwykłego makaronu. Są niezwykle delikatna, a ich miękka struktura sprawia, że są one bardziej smaczne od zwykłego makaronu.