Pyszne lody czekoladowe z 3 składników – przepis. Smak jest nie do opisania

lody czekoladowe.
fot. screen Youtube / Ricette dolci

Domowe lody to znakomity pomysł na lekki i orzeźwiający deser na letnie popołudnie. Możesz przyrządzić je własnoręcznie z 3 produktów. Są wyborne! Wcale nie musisz kupować specjalnej maszynki do lodów ani czasami mieszać masy podczas mrożenia. Przy tym deserze zbyt mocno się nie natrudzisz, a rezultat Cię miło zaskoczy. Poznaj przepis na swojskie lody czekoladowe – są lepsze niż z lodziarni.

REKLAMA

Prosty przepis na domowe lody bez maszynki

Latem chętniej raczymy się mrożonymi deserami. Lody bez wątpienia należą do tych smakołyków, do których mamy wielki sentyment. Do zrobienia tego specjału potrzebujesz jedynie 3 składników: słodkiego skondensowanego mleka, ubitej śmietanki i gorzkiej czekolady. Dzięki tym produktom lody będą miały kremową konsystencję i fenomenalny smak. Pamiętaj, aby po ubiciu śmietankę łączyć z pozostałymi składnikami bardzo lekko, ponadto masa mleczno-czekoladowa powinna być wystudzona.

Dla wzmocnienia czekoladowego smaku możesz wzbogacić lody o łyżkę ciemnego kakao (wsyp je do mieszanki mleka i czekolady). Do domowych lodów dodaj kawałki czekolady, a także inne dodatki (jeśli oczywiście chcesz), np. wiórki kokosowe czy orzechy laskowe. Gotowe lody możesz serwować w pucharkach, ozdabiając je bakaliami czy bitą śmietaną.

Przepis na pyszne lody czekoladowe z 3 składników

Składniki:
300 g śmietanki 36%
1 puszka skondensowanego, słodzonego mleka (400 g)
150 g gorzkiej czekolady

REKLAMA

Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na dwie równe porcje. Pierwszą część rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, a resztę ścieramy na tarce lub siekamy na kawałki. Czekoladę delikatnie studzimy (powinna zachować płynną formę) i łączymy z chłodnym mlekiem skondensowanym. Możemy pomóc sobie blenderem.

Śmietankę ubijamy na sztywno, a potem przekładamy do zimnej mleczno-czekoladowej masy. Dorzucamy również pokrojoną lub startą czekoladę. Lody umieszczamy w pojemniku i wkładamy do zamrażalnika na minimum 5-6 godzin.

Czytaj też: Pyszne i orzeźwiające ciasto Arbuz. Doskonały przepis na lato

Podziel się: