Receptura na szybki i zaskakująco pyszny chlebek z cukinii

chlebek z cukinii

REKLAMA

Cukinia jest warzywem docenianym już od dawna. To skarbnica minerałów i witamin K, A, C, B1. Zawiera także spore ilości magnezu, potasu i żelaza. Dzięki błonnikowi cukinia zapewnia sytość, z powodu czego nie podjadamy między posiłkami. Warto dodać, że to warzywo jest niskokaloryczne, lekkostrawne i oczyszcza organizm (zawiera 95% wody). Prezentujemy recepturę na oryginalny i wyjątkowo smaczny chleb z zielonego warzywa.

Przepis na szybki i zaskakująco pyszny chlebek z cukinii

Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 filiżanki startej cukinii
łyżeczka cukru kokosowego
gałka muszkatołowa
3/4 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
ćwierć szklanki miodu
sól
cynamon
2/3 szklanki oliwy
pół łyżeczki olejku waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, a foremkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp startą cukinię, dodaj oliwę z oliwek, miód, jajka i aromat waniliowy. W oddzielnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Do składników mokrych przesyp składniki suche, wsyp rodzynki i wszystko starannie wymieszaj. Do foremki wlej ciasto, a jego wierzch posyp cukrem kokosowym. Chleb wstaw do pieca i grzej około 40-45 minut, wyjmij gdy się zarumieni.

Powyższy przepis możesz samodzielnie ulepszać/zmieniać. Do domowego chleba na bazie cukinii dodaj swoje ulubione owoce, bakalie lub inne dodatki.

REKLAMA

Podziel się: