nasiona z papryki
fot. Pxhere

Papryka to smaczne i zdrowe warzywo, które można kupić nawet zimą. Przed spożyciem lub dodaniem do dania z papryki zawsze starannie usuwamy nasiona. Chodzi o to, aby potrawa wyglądała zachęcająco, jak też dobrze smakowała. Choć ziarenka z papryki są jadalne, nie zaliczają się do szczególnie pysznych. Mogą sprawić, że danie nabierze pikantnego bądź gorzkawego smaku. Nasiona można jednak wykorzystać w sprytny sposób.

Rewelacyjny patent na wykorzystanie nasion papryki

Po oczyszczeniu warzywa, gdy zostanie ci sporo nasionek, nie wyrzucaj ich, a wysiej. Zrób to zwłaszcza wtedy, gdy papryka była nad wyraz smaczna. Istnieje wówczas ogromna szansa, że i ta, którą wysiejesz, taka urośnie. Poza tym otrzymasz także ekologiczny produkt, który będziesz mógł zerwać w pierwszej lepszej chwili. Aby jednak latem można było zebrać plony, za wysiew ziarenek papryki warto zabrać się już marcu.

Nasiona papryki możesz posiać do ziemi albo na zwilżoną watę. Jeśli skorzystasz z tej pierwszej opcji, pamiętaj, że ziemia musi być ogrzana (przynajmniej do temperatury pokojowej). Rozsyp do niej ziarenka i przysłoń warstwą ziemi. Pojemnik z uprawą postaw w nasłonecznionym i ciepłym miejscu, w ten sposób szybciej zaczną kiełkować. Nie zapomnij też, aby systematycznie zwilżać podłoże. Po upływie kilku dni mogą pojawić się kiełki, a później pierwsze listki.

Domowa uprawa

Młode sadzonki przechowuj w domu, dokąd będzie wietrznie i chłodno. Gdy nieco urosną, możesz je rozsadzić do mniejszych doniczek, wtedy będą mogły dogodnie się rozwijać.

Gdy temperatura na zewnątrz będzie dochodzić już do ok. 18°C, wyhodowaną roślinkę możesz wysadzić do ogródka albo postawić na balkon. Papryka lubi ciepłe i nasłonecznione miejsca, do tego bezwietrzne. Jeśli będziesz ją stale podlewać, w sierpniu możesz spodziewać się własnych zbiorów.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę