Przepis na pierogi lwowskie
fot. Facebook / Katarzyna Bosacka / screen Youtube / BrianPierre Fentress

Jakiś czas temu dziennikarka Katarzyna Bosacka na swoim kanale na YouTube podała przepis na uwielbiane przez większość Polaków danie, czyli pierogi. Receptura pochodzi wprost od pani Marii ze Lwowa, która w naszym kraju mieszka od ponad 20 lat. Jedna porcja pierogów lwowskich będzie was kosztowała zaledwie 2 złote.

Pierogi to uniwersalny przysmak, który można przyrządzać na rozmaite sposoby. Katarzyna Bosacka postanowiła do swojego programu na YouTube zaprosić panią Marię Popko – Ukrainkę, która od kilkunastu lat mieszka w Polsce. Kobieta zdradziła, jak robi się pierogi we Lwowie. Są one nadziewane kaszą gryczaną i białym serem, ale najlepsze jest to, że są tanie i łatwe w wykonaniu. Za jedną porcję zapłacimy tylko około 2 zł.

Porcja z samą kaszą, serem i dodatkiem cebulki kosztuje ok. 1,50 zł. Jeśli dodamy do pierogów boczek, uzyskamy trochę bogatszą wersję, której porcja będzie nas kosztować 2,30 zł – dodaje Bosacka. Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników – z tej porcji wyjdzie wam jakieś 60 pierogów.

Przepis na pierogi lwowskie

Składniki:
250 g twarogu
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
pieprz, sól
cebula
ząbek czosnku
opcjonalnie boczek do okrasy

Do ciasta:
jajko
pół kg maki
woda

Sposób przygotowania:
Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na oleju lub maśle. Ugotowaną kaszę, kostkę białego sera i cebulę połączyć ze sobą w misce. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i solą do smaku. Przyrządzić ciasto na pierogi, a następnie nadziewać je kaszą i serem. Gotować pierogi lwowskie w osolonej wodzie. Na końcu można je okrasić podsmażoną cebulą z boczkiem. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę