Rewelacyjny przepis na popularne danie z czasów dzieciństwa. Jadłeś je kiedyś?

   

Od czasu, kiedy na rynek wprowadzono słodkie i chrupiące płatki śniadaniowe w wielu wersjach smakowych, ludzie przerzucili się właśnie na nie, a domowe kluski odeszły w zapomnienie. Gotowe kulki lub płatki wystarczy jedynie zalać mlekiem i smaczne śniadanie jest gotowe. Ale takie płatki są raczej niezbyt zdrowe.

Dawniej zupę mleczną jadano zazwyczaj na śniadanie. Choć nie każdy za nią przepadał, to jej jedzenie zapewniało multum energii potrzebnej do męczącej i długotrwałej pracy. W dzisiejszych czasach niewiele osób o niej pamięta. Jeśli chcesz przenieść się do beztroskich czasów dzieciństwa, przyrządź sobie taki smakołyk, a poczujesz nostalgię i obudzisz dawne wspomnienia, poniżej mamy sprawdzony przepis.

   

Składniki:
1 jajko
50 ml wody
1 l mleka
szczypta soli
100 g mąki tortowej
ewentualnie: cukier i cynamon

Przygotowanie:
Na samym początku przyrządź ciasto na zacierki. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, bo wtedy zacierki będą miały lepszą konsystencję. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj wodę. Wszystko połącz ze sobą, powoli mieszając masę. Kiedy ciasto stanie się twarde, zacznij wyrabiać je dłońmi. Postaw garnek na średnim płomieniu, wlej do niego litr mleka, dodaj szczyptę soli i gotuj.

   

Cały czas pilnuj garnka, gdyż mleko może w okamgnieniu wykipieć. Gdy zacznie się już mocniej gotować, weź tarkę o dużych oczkach i ścieraj ciasto wprost do mleka. Zupę mleczną przemieszaj. Gdy kluseczki będą wydostawać się na wierzch, możesz zdjąć garnek z palnika. Jeśli chcesz możesz doprawić zupę cukrem (lub miodem) do smaku. Gotową zupę przelej do salaterki. Możesz dodać do niej świeże owoce lub syrop owocowy. Dla dekoracji możesz oprószyć ją cynamonem.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę