Jajka na miękko najczęściej przygotowuje się na śniadanie lub kolację. Ale jego wykonanie nie należy do najprostszych czynności. Jak ugotować jajko na miękko i ile czasu? Poznaj genialny trik, dzięki któremu nie musisz zerkać na zegar.
Jajka ugotowane na miękko jest bardzo wartościowym śniadaniem. Smakują najlepiej, gdy żółtko jest bardzo płynne, a białko idealnie ścięte – posolone z dodatkiem chrupiących grzanek z masłem.
Wbrew pozorom ugotowanie jajka na miękko wcale nie jest tak banalne. Często wychodzi nam na twardo, zamiast na miękko. Dlaczego tak się dzieje? Poznaj rewelacyjny sposób, który znacznie ułatwi ci idealne przygotowanie jajek na miękko.
Jajka na miękko. Poznaj trik, który musisz wypróbować
Trik, który jest niezwykle skuteczny z pewnością zaskoczy każdego, bo nie musisz liczyć czasu gotowania.
Tym sposobem jest podgrzewanie jajek razem z wodą. Czas gra niezwykle istotną rolę, dlatego jest bardzo ważny. Często jest tak, że przekroczymy kilka sekund i jajko już nie będzie tak idealne. Co trzeba zrobić?
Włóż jajka do garnka i zalej je zimną wodą. Wstaw je na niewielki, delikatny ogień i czekaj na moment wrzenia. Gdy tylko woda zacznie się gotować, natychmiast zdejmij garnek z ognia, wyjmij jajka i pozwól im lekko przestygnąć.
Jak długo gotować jajko na miękko?
W zależności od wielkości jajek:
» Małe – 3,5 minuty
» Średnie – 4,5 minuty
» Duże – 5,5 minuty
Pamiętaj też, by wyjąć jajka z lodówki przed ich ugotowaniem, muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej mogą pęknąć po włożeniu ich do wrzątku!