Robię na święta takie roladki. Są 10x lepsze od jajek z majonezem

rolada z serem i szynką
fot. screen Youtube / Swojskie jedzonko

Smaczne i efektowne potrawy są mile widziane na stole wielkanocnym. Wytrawna rolada to więcej niż przystawka. Składa się z jajek, szynki, serka, świeżego szczypiorku i kilku innych składników. Grzechem byłoby zaprzepaścić ten wspaniały przepis. Do świąt zostało niewiele czasu, więc menu powinieneś mieć już zaplanowane. Jeśli nadal nie wiesz, jakie przekąski przygotować dla rodziny, zdecyduj się na roladki. To świąteczny pewniak, który zachwyci wszystkich.

REKLAMA

Przyznasz, że rolada na powyższym obrazku wygląda niezwykle czarująco. A czy zgadniesz, w co została zawinięta? Zdradzimy tylko, że ten składnik zazwyczaj trzymasz w lodówce i kładziesz na kromkach chleba. To właśnie on otacza różnorodny farsz i nadaje mu smakowitości.

Zerknij na listę niezbędnych składników i zobacz, czy masz je wszystkie w domu. Jeśli czegoś brakuje, zrób zaopatrzenie w sklepie spożywczym i zabierz się do pracy. Jest jej naprawdę niewiele, a roladę robi się błyskawicznie.

REKLAMA

Przepis na roladę z szynką i serem

Składniki:
4 jajka
400 g żółtego sera (np. gouda)
100 g miękkiego masła
duży pęczek szczypiorku
250 g szynki konserwowej
sól i pieprz
200 g serka topionego

Sposób wykonania:
Zagotuj wodę w garnku, a potem odstaw z ognia. Żółty ser umieść w opakowaniu strunowym, dokładnie zamknij i wsadź do wrzącej wody na 30-40 minut. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.

REKLAMA

Zmiksuj masło z serkiem topionym na aksamitny krem i dorzuć posiekane jajka, szynkę i szczypiorek. Dopraw wszystko pieprzem i solą, starannie wymieszaj.

Wyjmij ser z kąpieli, ułóż na stolicy i rozwałkuj na prostokąt. Na nim rozmieść przygotowane nadzienie i całość zroluj. Powstałą roladę owiń w pergamin, a potem w folię aluminiową i wstaw do chłodziarki na całą noc. Na następny dzień pokrój roladę i od razu serwuj, smacznego.

Podziel się: