
Domowe przetwory to doskonały sposób, by zatrzymać smak lata na dłużej. Za te, które teraz zrobisz, będziesz sobie dziękować zimą. Owocowe dżemy, konfitury, kompoty czy soki są zdrowe, pełne witamin, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. W dodatku korzystnie wpływają na trawienie. Sezon na śliwki w pełni, a targi są fioletowe od małych i słodkich owoców. Zdradzamy recepturę na sok śliwkowy, który jest smaczny i prościutki w przygotowaniu.
Sok śliwkowy – eliksir zdrowia
Jak zrobić sok ze śliwek, by był perfekcyjny? To w gruncie rzeczy łatwe zadanie. Odrobina wysiłku wystarczy, by delektować się jego smakiem i skorzystać z mocy zdrowotnej. Sok śliwkowy to zaledwie 4 składniki.
Jak zrobić pyszny sok śliwkowy? Przepis
Składniki:
▸2 litry wody,
▸4 kg dojrzałych śliwek,
▸1,5 szklanki cukru (mniej więcej, dokładna ilość zależy od stopnia słodkości owoców),
▸odrobina cynamonu.
Przygotowanie:
Myjemy śliwki, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Kawałki owoców przekładamy do garnka – najlepiej sprawdzi się ten o grubszym dnie i zasypujemy cukrem. Kładziemy pokrywkę i odstawiamy naczynie na noc. Owoce powinny uwolnić sok. Dodajemy do niego wodę i gotujemy do wrzenia. Wtedy od razu zmniejszamy moc ognia i gotujemy zawartość powoli przez pół godziny.
Po tym czasie sok przecedzamy przez grube sito. Wsypujemy cynamon, znów zagotowujemy i przelewamy do słoików. Wcześniej musimy je wymyć i dodatkowo wyparzyć. Każdy dokładnie zakręcamy, ustawiamy na opak – weki powinny się same zassać.
Czytaj też: Jest lepszy zamiennik proszku do pieczenia. Wypieki rosną jak szalone