Rogaliki drożdżowe według babcinej receptury – grzech nie spróbować!

rogaliki drożdżowe
fot. Pixabay

Rogaliki drożdżowe to smakołyk, który znakomicie sprawdzi się jako słodka przekąska. Okazuje się, że ich zrobienie nie jest wcale trudnym zadaniem. Poniższa receptura z babcinego notatnika zaskakuje prostotą.

REKLAMA

Smaczne rogaliki potrafią zachwycić nawet najbardziej wybredne osoby. O przysmaku na bazie drożdży z pewnością długo nie zapomnimy.

Drożdżowe rogaliki – przepis zaskakuje prostotą

Od dawna wiadomo, że wypieki drożdżowe są bardzo popularne i powszechnie lubiane. Nietrudno znaleźć ludzi, którzy zjedliby je z wielkim entuzjazmem. Dziś wypróbujemy sprawdzoną babciną recepturę na pyszne drożdżowe rogaliki.

REKLAMA

Składniki:
500 ml mleka
białko
1 kg mąki
25 g drożdży
2 g soli
6 żółtek
120 g cukru
200 g cukru pudru
120 g masła
sok z cytryny
woda

Wykonanie:
Do 120 ml ciepłego mleka dodaj 60 g mąki oraz 30 g cukru – całość wymieszaj i dodaj pokruszone drożdże. Powinieneś uzyskać jednolitą masę, którą następnie odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiej do dużej miski i dodaj do niej wyrośnięty rozczyn. Żółtka utrzyj z cukrem i je także umieść w misce. Wszystko uzupełnij o roztopioną margarynę, lekko ostudzone mleko i sól.

REKLAMA

Na końcu całość przemieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy będzie bez trudu odklejać się od dłoni, to znaczy, że jest już gotowe. Odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, potem wyłóż na blat obsypany mąką i rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go na części, które potem zawijaj na rogaliki. Gotowe kawałki ciasta piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C i wyjmij, gdy się zarumienią. Na koniec przyrządź lukier. W tym celu utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Polej nim gotowe rogaliki.

Podziel się: