
Proste i zarazem smaczne – takie właśnie są domowe rogaliki. Wielu nam przywołują na myśl dziecięce lata. Chociaż nie możemy się do nich cofnąć, to możemy poczuć się jak wtedy. Specjał, który podawała babcia lub mama powróci w tym przepisie.
Dobra receptura na rogaliki – nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda. Jeśli nawet unikasz gotowania jak ognia i nie lubisz długo siedzieć w kuchni, rogaliki na pewno będą wyjątkiem, na który zawsze znajdziesz chwilę czasu i z zapałem zabierzesz się za pieczenie.
Czasem ochota na słodkie nie odpuszcza, a wtedy warto mieć w pogotowiu pyszną przekąskę. Wypieki długo zachowają świeżość, ale najczęściej znikają jeszcze tego samego dnia. To doskonała słodka przekąska na co dzień, jak i od święta.
Przepis na rogaliki z dżemem malinowym i lukrem
Składniki:
Ciasto
¼ szklanki cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
2 i ¼ szklanki mąki pszennej
odrobina soli
1 czubata łyżka gęstej śmietany 18%
Nadzienie
3 łyżeczki dżemu malinowego
3 łyżki twarogu mielonego (np. z wiaderka)
Lukier
1 – 1,5 łyżki wrzątku
0,5 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Składniki na ciasto krótko zagnieć. Gdy powstanie jednolita masa, okręć ją folią i wsadź do chłodziarki na pół godziny lub nieco dłużej.
Twaróg połącz z konfiturą.
Ciasto pokój na trzy porcje. Każdą rozwałkuj na koło i pokrój osiem części np. radełkiem do pizzy.
Nałóż odrobinę sera z dżemem na każdy rożek i zawiń w kształt rogalika. Ułóż je na formie wysłanej pergaminem i posmaruj białkiem, a potem wstaw do piekarnika. W temp. 190 stopni piecz rogaliki przez 15-20 min.
Na lukier: cukier puder przesiej, rozcieńcz wodą i powstałym lekko gęstym lukrem posmaruj wypieki. Smacznego
Czytaj też: Wyrzuciłam maszynkę. Teraz ser mielę w tym i jest gładki jak aksamit