Roladę podaję tylko z tym musem. Łatwy przepis i super smak

rolada biszkoptowa z musem malinowym
fot. screen Youtube / Oh Yum with Anna Olson

Słodka rolada z malinami to połączenie na medal. Ciasto biszkoptowe przyzwoicie współgra ze słodko-kwaśnym musem malinowym. Deser nie jest za słodki, a wszystko dzięki owocom. Miękki i wilgotny – w formie rolady smakuje obłędnie i wygląda bombowo, szczególnie po przekrojeniu. Ten przepis na roladę powinien zapamiętać każdy szanujący się fan wypieków cukierniczych.

REKLAMA

Proces przygotowania rolady jest bardzo prosty. To tylko ciasto biszkoptowe i mus malinowy. Najpierw pieczesz biszkopt, a potem zawijasz i studzisz. W międzyczasie możesz przyszykować mus malinowy. Najlepiej byłoby użyć świeżych owoców, ale mrożone też się sprawdzą. Gdy zawiniesz farsz w ciasto, masz efektowną roladę. Ozdób ją cukrem pudrem lub porób esy-floresy z czekolady.

Przepis na roladę z musem malinowym

Lista składników:
» 80 g mąki pszennej (1/2 szklanki),
» 4 białka,
» 8 żółtek,
» 6 łyżeczek żelatyny,
» 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
» 400 g malin (świeżych bądź mrożonych),
» 100 g cukru drobnego,
» 25 ml wiśniówki (można pominąć).

Jak zrobić roladę malinową?
Do żółtek wsypujemy parę łyżek cukru i miksujemy na jasny, pulchny krem. W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę, a potem dodajemy do niej resztę cukru. Do masy żółtkowej przekładamy pianę, mieszamy szpatułką. Przesiewamy obie mąki, mieszamy i ciasto przekładamy na sporą blachę piekarnika wysłaną pergaminem. Rozmieszczamy po całym spodzie. Pieczemy w temp. 180°C przez 12-15 minut.

REKLAMA

Wyciągamy ciasto z pieca, a gdy nieco przestygnie, usuwamy z niego papier i kładziemy na szmatce podsypanej cukrem. Następnie zaczynamy je delikatnie zwijać. W takiej postaci ma ostygnąć.

Na mus: żelatynę roztapiamy w odrobinie wrzącej wody, czekamy, aby nieco zastygła. Świeże maliny płuczemy, osuszamy i miksujemy, a mrożone tylko rozmrażamy, odsączamy i również miksujemy. Dodajemy alkohol (opcjonalnie), a później zastygającą żelatynę, mieszamy.

Chłodny biszkopt powoli rozwijamy i rozprowadzamy tężejące malinowe nadzienie. Znów rolujemy dość ścisło. Deser okręcamy w szmatkę lub pergamin i umieszczamy w chłodziarce. Po upływie kilku godzin wyjmujemy roladę, kroimy na porcje i podajemy.

REKLAMA

 

Przejdź na stronę główną