Karkówka
fot. Pixabay

Karkówka to mięso, które ma same zalety – jest tania i smaczna. Przygotowana w klasycznej marynacie z musztardy i miodu wręcz rozpływa się w ustach. Kolejnym atutem jest fakt, że przyrządza się ją w dość szybkim czasie.

Karkówkę możemy upiec na rozmaite sposoby. Jeżeli nie mamy grilla albo nie chce się nam go rozpalać, możemy ją z powodzeniem upiec w piekarniku. Będzie równie pyszna. Marynata składająca się z musztardy i miodu zasługuje na miano jednej z najlepszych. Z uwagi na apetyczną złocistą skórkę i aksamitne mięso w środku, danie na pewno zdobędzie uznanie wśród wszystkich łasuchów.

Karkówka w marynacie z miodu i musztardy – przepis

Składniki:
1,5 kg karczku
5 ząbków czosnku
szczypta pieprzu
szczypta soli
3 cebule

Składniki na marynatę:
4 łyżeczki musztardy, najlepiej chrzanowej
5 łyżeczek miodu
szczypta sproszkowanej słodkiej papryki
kilka łyżek oleju słonecznikowego
szczypta majeranku

Przygotowanie:
Umyj mięso, a potem je osusz. Zrób w nim niewielkie otwory i wciśnij w nie rozkrojone na połówki ząbki czosnku. Następnie natrzyj karkówkę pieprzem i solą. Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i taką mieszanką natrzyj mięso. Cebulę pokrój w talarki i ułóż ją przy mięsie (na dole i na górze). Zawiń karczek w folię spożywczą i wstaw go do lodówki na parę godzin. Włóż danie do pieca rozgrzanego do 200°C i piecz 2 godziny.

Karczek przygotowany według powyższej receptury doskonale sprawdzi się jako wykwintny obiad. Możesz go podawać z ziemniakami, pieczywem lub frytkami oraz różnymi surówkami. Jeśli lubisz ostre smaki, mięso skrop odrobiną sosu chili.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę