Prace ogrodowe już ruszyły. Za nami pierwsze przycinanie drzewek owocowych, krzewów, a także siew niektórych roślin na rozsady (np. pomidorów, papryki). Rzodkiewkę zazwyczaj wysiewamy bezpośrednio do ziemi docelowej. Jeśli chcesz mieć udane plony, dobrze przygotuj podłoże.
Najpierw porządnie je spulchnij, pozbądź się wszelkich chwastów, a potem połącz z kompostem – niekoniecznie ma to być obornik. Rzodkiew co prawda nieźle na nim rośnie, ale ten rodzaj nawozu warto rozkładać po lecie. Obornik jest silny, a w związku z tym rozmieszczenie go wiosną (o zbyt później porze) może skończyć się katastrofą. Gnojownik po prostu popali młody system korzeniowy roślin. Ziemia, na której chcesz zasiać rzodkiewkę, powinna być lekka i żyzna, najlepiej o odczynie 6-7 pH.
Jak i kiedy siać rzodkiew? Ten sposób zagwarantuje pokaźne korzenie
Dogodnym terminem na wysiewanie rzodkiewki jest przełom marca i kwietnia. Temperatura ma na roślinę ogromny wpływ, tak samo, jak światło słoneczne. Zapoczątkowanie siewu w stosunkowo ciepłych i dłuższych dniach najprawdopodobniej nie skończy pomyślnie. Na 90% liście rozrosną się jak szalone, a korzeń będzie nikły.
Rzodkiew należy wysiewać na właściwej głębokości – ta nie powinna przekraczać 1-2 cm. W przeciwnym razie korzeń nie urośnie zbyt masywny. Oprócz tego kluczowy jest poziom zagęszczenia nasion. Najlepiej odejść od gęstego siewu i ziarenka wrzucać do ziemi hierarchicznie w 2 lub 3-centymetrowych przerwach. Natomiast odstęp między grządkami ma wynosić ok. 10 cm.
Nawadnianie to gwarancja sukcesu Pamiętaj o nim!
Systematyczne zaopatrywanie młodziutkiej rzodkiewki w wodę to rzecz nadrzędna, o ile chcesz wyhodować mnóstwo dorodnych i smakowitych plonów. Gleba na rabatach powinna być niezmiennie wilgotna. Jednak staraj się nie przelewać rośliny, bo to też jej nie służy. Wskutek nadmiernej wilgoci, rzodkiewka zacznie wypuszczać wielkie liście, a najbardziej ucierpią na tym korzenie. Z pewnością chcesz uzyskać odwrotny efekt.
Z kolei oszczędne podlewanie przyczyni się zniekształcenia korzeni. Zaczną one pękać, będą puste i suche wewnątrz. Taka rzodkiewka nikogo nie zadowoli smakiem.
Czytaj też: Przed sadzeniem czosnku i cebuli zrób 1 rzecz. Plony będą potrójne