Sałatka gyros z rybą to genialna alternatywa na wigilijną kolację. Smakuje obłędnie, a w dodatku jest szybka i prosta w przygotowaniu. Rodzina i bliscy będą zachwyceni.
Święta coraz bliżej, a w związku z tym zaczynamy planowanie potraw na wigilijną kolację. Gyros w wersji rybnej idealnie smakuje, jest szybkie w wykonaniu, a składniki bardzo powszechne i dostępne w każdym markecie. Bliscy będą się zajadać, a sałatka zniknie w mig, dlatego lepiej zróbcie podwójną porcję. Przepis znajdziesz poniżej.
Sałatka gyros z rybą – przepis
Składniki:
» 400 g ryby dowolnej
» puszka kukurydzy konserwowej
» puszka groszku konserwowego
» 1 por
» 6 jajek
» majonez
» pół słoika papryki konserwowej
» bułka tarta
» olej
» mąka
Przygotowanie:
Odsącz kukurydzę, groszek i paprykę z zalewy, następnie obranego pora umyj i pokrój na półplasterki.
Ugotuj 4 jajka na twardo, a potem obierz i pokrój w kostkę. Rybę umyj, osusz, a następnie posól i dopraw pieprzem. Panieruj w mące, jajku i mące lub ewentualnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż ryba zrumieni się. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu i pozostaw do ostygnięcia, następnie pokrój ostrożnie w duże kostki.
Układaj w szklanej salaterce warstwami: kukurydza, pokrojona w kostkę papryka, posypana solą i pieprzem majonez, por, ryba, jajka (posypane solą i pieprzem), groszek, ponownie majonez. I gotowe. Smacznego!