Sałatki, surówki do obiadu to nieodłączny element każdej potrawy mięsnej. To one dostarczają najwięcej wartości odżywczych i podkręcają smak całego dania. Poznaj przepis na sałatkę z kiszonych buraków.
Sałatka z kiszonych buraków to smak, którego młode pokolenie nie pamięta. Prosta w wykonaniu i szybka, idealna do zrazów, bitek czy też gulaszu, zamiast ogórka. Przepis poniżej.
Sałatka z kiszonych buraków – przepis
Składniki:
1 kg kiszonych buraków
250 g ziemniaków
250 g marchewek
100 g zielonego groszku z puszki
100 g kiszonych ogórków
½ małej cebuli
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewki obierz ze skórki, a następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź je, a potem ostudź i pokrój w kostkę. Buraki i ogórki kiszone pokrój w kostkę, a groszek odcedź z zalewy. Cebulę zetrzyj na tarce, następnie wszystko razem wymieszaj w misce. Składniki na dressing wymieszaj i zalej nim sałatkę, następnie wymieszaj i gotowe, smacznego!