Salmonella w produkcie „Papryka słodka mielona”!

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że wycofana z obrotu została jedna partia produktu pn. „Papryka słodka mielona”, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.

   

Wycofana została przyprawa Papryka słodka mielona, 20 g, pochodząca z Hiszpanii, o numerze partii: 10 2021/1143. Producentem jest CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny.

Czytaj także:  Browtox, czyli nowa moda poprawiania wyglądu. Na czym polega i ile kosztuje zabieg?

Informację przekazał sanepid przekazał w środę, 12 sierpnia. W wyniku przeprowadzonej kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną.

Czytaj także:  Będzie mniej zakażeń koronawirusem. Tak przewidują… bankowcy
   

Jak informuje redakcja niezależna pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe. W związku z tym, GIS przestrzega, że nie należy spożywać tego produktu!