REKLAMA
ShareInfo.plDomowe sposobySekator ogrodowy będzie perfekcyjnie ostry. Wystarczy 1 trik

Sekator ogrodowy będzie perfekcyjnie ostry. Wystarczy 1 trik

sekator
fot. Pexels

Każdy miłośnik pracy w ogrodzie wie, że odpowiednio naostrzony sekator to podstawa. Ale nie wszyscy wiedzą jak prawidłowo ostrzyć to narzędzie (chociaż jest to prosta czynność). Podpowiadamy, jak to zrobić.

REKLAMA

Jak dobrze naostrzyć sekator?

1. Mycie
Na początku starannie myjemy sekator. Do tego celu używamy wody z mydłem i szczoteczki do zębów. Możemy też go odkazić przy pomocy spirytusu.

2. Rozkręcanie
Następny krok to rozkręcenie sekatora. Robimy to po to, aby całe ostrze lepiej się ostrzyło. Zabieramy się za wtedy, gdy będziemy umieli go prawidłowo z powrotem złożyć. Jeśli tego nie potrafimy, to tylko blokujemy jego ostrze.

3. Ostrzenie
Do ostrzenia nadaje się kamień szlifierski, kamienna osełka lub pilnik. Wybrany przyrząd przykładamy do zewnętrznej strony ostrza pod kątem 45°. Nie zmieniamy kąta w trakcie ostrzenia, bo może to niekorzystnie wpłynąć na jakość naszej pracy. Nieustannie poruszamy ostrzałką wyłącznie w jednym kierunku (od ostrza na zewnątrz). Nie machamy osełką lub pilnikiem w obydwie strony, ponieważ możemy wtedy naruszyć i poszarpać ostrze.

REKLAMA

4. Smarowanie
Powierzchnia dobrze naostrzonego sekatora musi być równa i gładka. Podczas zabiegu nie powinniśmy się spieszyć – wykonujemy go powoli. Na samym końcu możemy naoliwić ruchome elementy, wówczas sprzęt nie będzie się zacinać, a wszelkie prace w ogrodzie wykonamy zwinnie. I oczywiście pamiętamy o skręceniu sekatora.

Co ile czasu ostrzyć sekator?

To zależy od naszych potrzeb oraz intensywności wykonywanych prac ogrodowych. Jeśli na wiosnę ścinamy sporo starych i twardych pędów, to po osełkę czy pilnik możemy sięgać nawet co 2-3 godziny. Z kolei, jeśli latem przeprowadzamy tylko drobne prace, to ostrzenie możemy wykonywać raz na kilka dni.

Pamiętaj!
Sekator z kowadełkowy ostrzymy z dwóch stron, natomiast ten z ostrzem mijającym wymaga ostrzenia tylko po jednej stronie (zewnętrznej).

REKLAMA



Zobacz też: Nożyczki będą ostre jak brzytwa. Wypróbuj trik ze śrubokrętem

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA