sernik bez cukru
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / pexels

Porcja ciasta wcale nie musi oznaczać spożycia cukru. Ewa Wachowicz udowadnia, że można przygotować smakowity sernik bez tego składnika. Aksamitna masa serowa z kokosową nutą wywoła zachwyt u niejednego miłośnika słodkości. Wypróbuj koniecznie.

Desery Ewy Wachowicz często zaskakują nas ponadprzeciętnym smakiem. Wystarczy wspomnieć jej przepis na pyszny makowiec czy ciasto leśne runo. Dziś mamy gratkę dla tych osób, które na co dzień ograniczają w swojej diecie cukier – kokosowy rarytas całą słodycz zawdzięcza erytrytolowi.

Bezcukrowy sernik kokosowy – przepis Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:
3 żółtka
250 g mąki pszennej
120 g erytrytolu
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

na masę serową:
200 g mleczka kokosowego
1200 g tłustego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego
6 jaj
350 g erytrytolu

Wykonanie:
Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiej na blat. Dodaj zmielony erytrytol i zimne masło, posiekaj. Stwórz kopczyk z dołeczkiem, wlej do niego żółtka i całość wymieszaj. Potem dokładnie wyrabiaj ciasto. Podziel je na dwie porcje identycznej wielkości i umieść je w zamrażarce na godzinę.

Tortownicę (średnica 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Połowę ciasta zetrzyj na spód formy przy pomocy tarki. Wyrównaj i piecz przez 15 minut. Biały ser rozkrusz do misy robota kuchennego. Dodaj do niego jajka, erytrytol, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe.

Składniki krótko wymieszaj, wlej likier i mleczko kokosowe. Miksuj dalej. Powstałą masę przelej na podpieczony spód. Cały wierzch posyp startym na tarce ciastem. Tortownicę powtórnie włóż do pieca nagrzanego do 170°C i piecz przez godzinę. Wyłącz grzanie i ostudź sernik przy uchylonych drzwiczkach. Po mniej więcej 40 minutach jest gotowy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę