REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKultowy, pyszny makowiec z przepisu Ewy Wachowicz

Kultowy, pyszny makowiec z przepisu Ewy Wachowicz

makowiec Ewa Wachowicz
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Uradi Sama- Ideje za kreativce

Istnieją dziesiątki przepisów na makowca, a do jednego z najlepszych zalicza się ten udoskonalony przez Ewę Wachowicz. Mistrzyni gotowania zamieściła go na swojej stronie internetowej. Deser jest tak dobry, że trudno poprzestać na jednym kawałku, dlatego radzimy, aby przygotować zapas tego ciasta.

REKLAMA

Makowiec to wyjątkowy specjał, którego smakowe i zapach mają rzeszę fanów w całej Polsce. Ciasto z przepisu Ewy Wachowicz wzbudzi zachwyt u każdego miłośnika słodkości. Na oko może wydawać się, że przepis jest długi i zagmatwany, w rzeczywistości jednak można go łatwo opanować. Jeśli będziesz podążać za poniższymi wskazówkami, każda próba przyrządzania deseru zakończy się sukcesem.

Makowiec wg Ewy Wachowicz

Składniki:

Ciasto:
275 ml śmietany
500 g mąki
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 jajko
50 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
2 żółtka
270 g masła

Masa makowa:
1 łyżka skrobi
pół litra mleka
2 łyżki miodu
1 jajko
pół kilograma maku
20 g świeżych drożdży
1 białko jaja
szklanka cukru pudru
100 migdałów
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
Przesiewamy mąkę i łączymy ją z ciepłym masłem. Drożdże mieszamy z cukrem i rozcieramy, aż otrzymamy płynną konsystencję. Dodajemy do nich śmietanę, a potem łączymy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto, mieszamy wszystko, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na pół godziny, aż nasiona wchłoną płyn.

Odcedzamy pozostałe mleko i mielimy mak dwa razy w maszynce do mięsa. Drożdże rozcieramy z cukrem i przekładamy do maku. Dodajemy do niego pozostałe produkty na masę makową, starannie mieszamy i odkładamy na bok. Ciasto wyrabiamy do czasu, aż będzie odchodzić od stolnicy. Dzielimy je na dwie części, które następnie rozwałkowujemy. Umieszczamy na nich masę makową, zwijamy w roladę i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Każdy makowiec wkładamy do piekarnika o temp. 180°C i pieczemy przez 50 minut. Gdy się upiecze, studzimy go. Smacznego.

Po więcej smacznych przepisów zapraszamy na naszą stronę. Polecamy przepis na minipączki z serka homogenizowanego oraz na babkę ajerkoniakową.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA