Sernik pęka i opada? Wystarczy, że zastosujesz jeden prosty trik!

sernik pęka i opada

Sernik pęka i opada? Co zrobić, by ustrzec się przed takimi sytuacjami? Jeśli szukasz skutecznego sposobu, to idealnie trafiłeś, bo jest jeden trik, o którym mało kto wie! Dzięki niemu ciasto po upieczeniu będzie idealne – o gładkiej powierzchni i bardzo puszyste. Poznaj prostą i niezwykle skuteczną metodę na sernik.

Puszysty i smaczny sernik jest wbrew pozorom prostym ciastem do wykonania, w dodatku ciężko jest przejść obok niego całkiem obojętnie. Wiele osób próbuje przygotować je choć raz samodzielnie we własnej kuchni. Okazuje się jednak, że największym problemem w przygotowaniu sernika jest jego pękanie i opadanie.

REKLAMA

Popękany i zbity sernik nie prezentuje się dobrze na talerzu, ani nie smakuje tak, jakbyśmy chcieli. Co zrobić, żeby sernik nie pękał i nie opadał? Jest pewien prosty i skuteczny trik, o którym mało kto wie, sprawdź jaki!

Sernik pęka i opada? Wystarczy, że zastosujesz ten trik

sernik pęka i opada

Sernik to ciasto, które możemy przygotować na bardzo wiele sposobów, na przykład, z rodzynkami, z mlekiem w proszku czy nawet z fistaszkami. Niedawno pisaliśmy o tym, co zrobić, żeby sernik był puszysty – dodać ziemniaki. Ale co, kiedy ciasto podczas pieczenia zaczyna nieestetycznie pękać, a po wyjęciu z piekarnika jest dwa razy mniejsze? Wystarczy, że zastosujesz pewien trik, który jest kluczem do perfekcyjnego sernika. 

REKLAMA

Sernik nie opadnie, gdy będzie pieczony w umiarkowanej temperaturze i nie pęknie gdy włożymy go do piekarnika stosując kąpiel wodną. To pewnie słyszał każdy z nas, ale czy słyszeliście o uderzaniu foremką przed umieszczeniem sernika w piekarniku? To sposób, który usuwa nadmierne zapowietrzenia w masie twarogowej i dzięki temu sernik nie opada, ani nie pęka. Ten trik stosowały kiedyś nasze babcie – jest skuteczny i bardzo prosty. Wypróbuj go następnym razem!

Kąpiel wodna w postaci wypełnionej wodą blaszki bardzo ułatwia pieczenie sernika – wilgoć sprawia, że nie tylko nie opada i nie pęka, ale jest też bardzo mokry wewnątrz. Pamiętaj, aby przed wykonaniem ciasta wyjąć z lodówki niezbędne składniki, by nabrały temperatury pokojowej.


REKLAMA

Dlaczego sernik opada? Błąd, który popełnia wiele osób

Wiele osób popełnia błąd wstawiając sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Taka temperatura sprawia, że ciasto zbyt szybko piecze się na wierzchu, a w środku jest niedopieczone lub zbite i niepuszyste. Sernik najlepiej piec w temperaturze 140-160 stopni. Im mniejsza temperatura, tym większa szansa na to, że nie opadnie i będzie puszysty.

Nie mieszaj składników zbyt długo mikserem, bo napowietrzysz masę, a wtedy sernik popęka i opadnie.