Idealny przepis na puszysty sernik. Wystarczy dodać ziemniaki!

Puszysty sernik z ziemniakami

REKLAMA

Co zrobić, żeby sernik był puszysty i wilgotny? Okazuje się, że wystarczy dodać do masy serowej ziemniaki. To staropolski i bardzo skuteczny sposób, który zna niewiele osób. Poznaj najlepszy przepis na puszysty sernik z ziemniakami, który zachwyci smakiem każdego!

Sernik to ciasto, które uwielbiają prawie wszyscy. Można przygotować je na wiele różnych sposobów – w wersji klasycznej, z bezą, z cytrynową glazurą, rodzynkami czy nawet z fistaszkami. Każdy z nich ma wyjątkowy smak, ale największy sekret tkwi w jego odpowiednim przygotowaniu i składnikach.

REKLAMA

Pewnie słyszeliście o dodatku mleka w proszku, aby sernik był puszysty i wilgotny, ale co kiedy nie mamy go akurat pod ręką? Na szczęście jest na to genialny sposób – wystarczy, że do masy serowej dodasz…ziemniaki!

Puszysty sernik z ziemniakami – przepis

Puszysty sernik z ziemniakami to oszczędna wersja tradycyjnego ciasta. Do masy serowej wrzucamy ugotowane ziemniaki, które sprawiają, sernik jest bardzo wilgotny i przez dłuższy czas świeży. Pewnie obawiasz się, że w masie będą wyczuwalne ziemniaki – zupełnie niepotrzebnie.

REKLAMA

Masa serowo – ziemniaczana jest rewelacyjna w smaku i wbrew pozorom wcale nie czuć ugotowanych ziemniaków. Bardzo ważne jest, aby ziemniaki były sypkie i mączyste, ale nie mokre. Najlepiej, jak ugotowane zostaną dzień wcześniej. 

Składniki:

» 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie

» 300 g ugotowanych, zmielonych bądź przeciśniętych przez praskę ziemniaków (najlepiej ugotowanych 1 dzień wcześniej)

» 100 g masła

» 4 jajka

» 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

» 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

» ekstrakt pomarańczowy (lub aromat) do smaku

» pół szklanki kandyzowanej skórka pomarańczowej

Przygotowanie:


Sernik pieczony jest bez spodu, ale jeśli chcesz, możesz zagnieść kruche ciasto i upiec je z masą serowo-ziemniaczaną. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.


Najpierw oddziel białka od żółtek. Do innej miski wrzuć masło i dodaj cukier, a następnie miksuj do czasu, aż otrzymasz jasną i puszystą masę maślaną. Cały czas miksuj i zacznij dodawać żółtka, a potem zmielony twaróg, ugotowane i zmielone ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, aromat lub ekstrakt pomarańczowy i miksuj wszystko na gładką masę. Pamiętaj, by zbyt długo też nie miksować, żeby nie napowietrzać masy.

REKLAMA

Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do masy serowej. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką i dodaj skórkę pomarańczy. Wszystko przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 160ºC  i piecz sernik przez około 75 minut. Jeśli jest zarumieniony, sprężysty i ścięty na wierzchu to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie jest, to można wydłużyć czas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

Podziel się: