Sernik pieczony z truskawkami. Przepyszny smak, łatwy przepis

sernik pieczony z truskawkami
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Sernik pieczony z truskawkami to smakowite ciasto dla wszystkich domowników, a także gości. Jest wspaniale wyrośnięty, puszysty i pięknie się prezentuje – spójrz tylko na powyższy obrazek. Sernik na kruchym spodzie i z dodatkiem sezonowych owoców posmakuje wszystkim amatorom słodkości. Przygotujesz go w mgnieniu oka.

REKLAMA

Pieczony sernik z truskawkami uda za każdym razem, wystarczy skrupulatnie podążać za poniższą recepturą. Deser jest kremowy, wilgotny i przepyszny, a z truskawkami komponuje się idealnie. To absolutny hit na każdego lata.

 

Najlepszy przepis na pieczony sernik z truskawkami

Składniki (na blaszkę ok. 25×35 cm)
Ciasto:
-200 g masła lub margaryny
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 szkl. mąki pszennej tortowej + odrobinę do podsypania
-0,5 szkl. cukru
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-3 żółtka (białka odłóż do masy serowej)

Masa serowa:
-5 jajek
-2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g sztuka)
-ok. 1250 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego
-200 g masła lub margaryny
-szklanka cukru
-3 białka z ciasta

REKLAMA

Dodatkowo:
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-ok. 500 g truskawek
-cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Składniki na ciasto przełóż do naczynia, zagniataj. Możesz też wyrabiać je robotem z hakiem. Masę podziel na 2 porcje, jedną wyłóż spód formy, w której znajduje się papier pergaminowy, a resztę zapakuj do woreczka i wsadź do zamrażalnika. Formę z ciastem wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika (tryb: góra-dół, bez termoobiegu) przez 10 minut.

Na masę serową: twaróg zmiel, żółtka oddziel od białek – białka (8 sztuk: 3 z ciasta i 5 z masy) miksuj na sztywno, a powstałą pianę odłóż.

REKLAMA

W naczyniu ucieraj miękkie masło z cukrem i żółtkami na jednolitą masę, a potem nadal mieszając dodawaj stopniowo zmielony twaróg. Wsyp budynie i miksuj, a na koniec połącz wszystko z pianą z białek i lekko wymieszaj szpatułką do połączenia. Masę równo rozprowadź na podpieczonym spodzie, wyrównaj.

Truskawki umyj, pokrój na małe cząstki. Wsyp do nich mąkę ziemniaczaną i wymieszaj, a na końcu przełóż na masę serową.

Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na dużych oczkach tarki (lub porwij palcami) i posyp sernik. Deser piecz w temp. 180°C (tryb: góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut. Wypiek ostudź, a potem włóż do chłodziarki na minimum kilka godzin, jeśli chcesz to udekoruj go cukrem pudrem. Smacznego

Czytaj też: Ciasto Biskup – pyszny smakołyk na specjalne okazje. Będziesz piec co weekend



Podziel się: