REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSiekam kapustę i dodaję jajka. Za chwilę mam pyszny obiad za grosze

Siekam kapustę i dodaję jajka. Za chwilę mam pyszny obiad za grosze

kapusta i jajka
fot. screen Youtube / Przepisy od Katarzyny

Do stworzenia pysznej przekąski potrzebujesz kapusty i kilku innych dodatków. Mało kto domyśli się, że bohaterem tej potrawy jest niepozorne warzywo krzyżowe. Ten przepis polecany jest zwłaszcza dla osób na diecie bezmięsnej i tych smakoszy, którzy szukają nowoczesności i prostoty w kuchni. Obłędne danie z kapusty zrobisz na patelni w okamgnieniu i obiad masz z głowy. Po następną dokładkę będą ustawiać się kolejki.

REKLAMA

Z kapusty wyczarujesz nie tylko zupę czy surówkę

Jak myślisz, co przygotujemy z kapusty, skoro nie zupę i surówkę? Odpowiedź jest prosta. Będą z niej smakowite placki na obiad. Tym razem warzywo nie będzie niuansem, a bazą przekąski. Cała kompozycja smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jeśli gotowe danie podasz w towarzystwie śmietany.

Ten przepis znalazłam zupełnie przypadkowo. Ponieważ miałam w zapasie kapustę, postanowiłam spróbować i przygotować z jej udziałem zaskakujące placki. Nie żałuję. To mój ulubiony patent na wykorzystanie kapusty. Wystarczy poświęcić zaledwie 20 minut, a potem cieszyć się smakiem potrawy. Zerknij na listę składników i sprawdź, czy masz je w domu. Jeśli tak, to możesz zaczynać.

Przepis na rewelacyjne placki z kapusty

Składniki:
2 jajka
100 g mąki kukurydzianej
1/2 główki kapusty białej
80 g żółtego sera w kostce
10 g sezamu
pieprz i sól
czosnek granulowany

REKLAMA

Opis przygotowania:
Na początku myjemy kapustę, a potem siekamy ją na cienkie paski i wrzucamy do naczynia. Solimy i starannie mieszamy, a po chwili wbijamy 2 jajka. Doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą, mieszamy i dodajemy mąkę kukurydzianą. Jeszcze raz łączymy wszystkie składniki.

Na patelnię dajemy trochę oliwy i na jeszcze zimny tłuszcz przekładamy kapustę z dodatkami, rozkładamy ją równo po naczyniu i ubijamy na placek. Z wierzchu oprószamy go nasionami sezamu.

Przykrywamy i smażymy z każdej strony, a w międzyczasie ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach. Kładziemy wiórki na wierzchu placka po usmażeniu z każdej strony i znów przykrywamy. Potrawę trzymamy na niewielkim palniku przez 5 minut. Serwujemy z dodatkiem śmietany, lecz możemy też przygotować swój ulubiony sos np. czosnkowy i z nim podać kapuściany placek. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA