Często kupujecie świeże ananasy? Po obraniu tego owocu zazwyczaj zostaje skórka, którą większość osób zwyczajnie wyrzuca, uważając, że to nieprzydatny odpad. Tymczasem taką skórkę ananasa można jeszcze wykorzystać. Sprawdźcie, co z nią zrobić.
Niezwykły smak i walory zdrowotne ananasa powodują, że często używamy go w kuchni. Może stanowić wspaniały dodatek do koktajli, sałatek i ciast. Poza tym świetnie sprawdzi się jako przekąska na grilla czy dodatek do racuchów, naleśników i innych deserów. Większość z nas przeważnie usuwa skórkę tego egzotycznego owocu, nie uzmysławiając sobie, że ona także, podobnie zresztą jak miąższ, jest bogactwem soli mineralnych i witamin. Do czego w takim razie można wykorzystać skórkę od ananasa? Wypróbujcie ten patent.
Patent na wykorzystanie skórki od ananasa
Skórki to element owocu, którego często nie doceniamy. Dotyczy to nie tylko ananasa, ale także innych owoców jak kiwi czy bananów – ich skórki są jak najbardziej jadalne. Mało tego, stanowią źródło wielu substancji odżywczych. Można z ich dodatkiem przyrządzić np. smaczny napój.
Jeśli chcecie stworzyć taki zdrowotny napój ze skórek ananasa, po prostu wrzućcie obierki do garnka z wodą i gotujcie je przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie odcedźcie wywar przez gęste sitko i połączcie go z miodem. Taki napój znakomicie smakuje zarówno na gorąco, jak i po schłodzeniu. Zawiera mnóstwo magnezu i witaminy C, wzmacnia układ odpornościowy i wpływa korzystnie na wygląd skóry.