REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSłodkie ciasto warstwowe zrobisz w kilka chwil. Ta receptura to bilet do...

Słodkie ciasto warstwowe zrobisz w kilka chwil. Ta receptura to bilet do nieba

warstwowe ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / Słodki Blog

Receptura na to ciasto jest wybitna. To najprostszy przekładaniec pod słońcem przypominający szarlotkę sypaną, ale nie musisz go piec w piekarniku. Specjał już na samym początku chwycił mnie ze serce, a dodatkowym atutem jest szybkość i prostota wykonania. Mam słabość do nieprzeciętnych przepisów.

REKLAMA

Ciasto ma wszystko to, co każdy lubi. Jest smakowite, elegancko się prezentuje i powstaje w mgnieniu oka z kilku przystępnych składników. Jako poczęstunek dla gości sprawdza się świetnie. Rodzina chce, abym ten deser przyrządzała co weekend. Nie mam nic przeciwko.

Kiedy ostatnio używałeś rękawa cukierniczego? Pora wyciągnąć go z szuflady, bo przy tym deserze na pewno się przyda. To ciasto warstwowe jest bardzo delikatne. Każdy kęs rozpływa się ustach, a smak to bajka. Zjawiskowo wygląda i zrobi wrażenie na wszystkich. Sądzę, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.

Przepis na delikatne ciasto przekładane

Składniki na tortownicę o średnicy 16 cm:
Masa:
1 duże jajko
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
100 g cukru (około pół szklanki)
35 g masła
360 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

REKLAMA

Ciasto:
110 g zimnego masła
50 g cukru
1,5 szklanki mąki

Dodatkowo:
50 g startej białej czekolady

Sposób wykonania:
Masa:
Skrobię i cukier mieszamy w garnku, dodajemy jajko i łączymy za pomocą trzepaczki. Potem dokładamy śmietanę i znów mieszamy na zawartą masę. Uzyskaną mieszankę gotujemy na niedużym gazie, bez przerwy mieszamy trzepaczką (zajmuje to ok. 6 minut). Gdy masa zrobi się gęsta, naczynie ściągamy z palnika, dodajemy do środka wanilię i masło, znów mieszamy. Całość przekładamy do worka cukierniczego, ale jeszcze nie odcinamy końcówki.

REKLAMA

Ciasto:
Mąkę i cukier łączymy ze sobą, dodajemy chłodne masło starte na dużych oczkach tarki i rozcieramy z mąką na kruszonkę. Wrzucamy ją na patelnię i prażymy, aż się zezłoci.

Składanie ciasta:
Dno tortownicy (średnica 16 cm) wykładamy pergaminem. Kruszonkę dzielimy na 4 porcje. Jedną z nich wysypujemy na spód formy, wyrównujemy i dociskamy delikatnie łyżką. Odkrawamy mały rożek z rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy 1/4 masy, tworząc kręgi. Podobnie szykujemy pozostałe warstwy – zarówno ciasto, jak i masę. Tak przygotowany deser wkładamy do chłodziarki na całą noc. Wierzch dekorujemy startą białą czekoladą. Poszczególne warstwy ciasta są dość kruche, więc najlepiej kroić je ostrożnie. Smacznego.



REKLAMA

Czytaj też: Niezwykłe ciasto bez pieczenia Orzechowiec. Smakiem i prostotą zachwyci każdego

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA