ShareInfo.plDomowe sposobySłoiki pękają przy wyparzaniu przez 1 głupi błąd. Mało kto na to...

Słoiki pękają przy wyparzaniu przez 1 głupi błąd. Mało kto na to wpadnie

słoiki
fot. screen Youtube / COCINA DE IGNACIO

Domowe przetwory najchętniej robimy latem. Szeroka dostępność wielu sezonowych owoców i warzyw zmusza nas do tego, by zamknąć ich moc w słoikach i umieścić w spiżarni – tak, by dotrwały do zimy. Każdy kucharz, zanim zacznie kisić ogórki czy robić dżem owocowy musi pamiętać o starannym umyciu każdego słoika. Ale nawet podczas tej czynności trzeba uważać, bo naczynia mogą pęknąć.

REKLAMA

Dlaczego słoiki trzeba wyparzyć?

Słoiki, nawet jeśli na oko wydają się czyste jak łza, warto jeszcze raz opłukać i wyparzyć. Tak samo należy potraktować nakrętki. Dzięki temu zginą wszelkie patogeny, włącznie z zarodnikami pleśni. Zignorowanie tego kroku może mieć fatalne skutki. Przez bakterie przetwory się szybko popsują i trzeba będzie je wyrzucić.

Jak szybko i skutecznie wyparzyć słoiki?

Coraz więcej osób decyduje się wyparzyć słoiki w piekarniku. Jak wygląda cały proces? Przypomnijmy.

Słoiki najpierw czyści się płynem do naczyń, płucze pod kranem z wodą i odstawia do całkowitego wyschnięcia. Suche naczynia muszą znaleźć się na blaszce, a potem w piekarniku (nierozgrzanym). Wtedy dopiero należy włączyć urządzenie. Optymalna temperatura do wyparzania szkła wynosi 100℃. Gdy sprzęt już osiągnie sto stopni, należy trzymać w nim słoiki przez ok. 25 minut, a po tym czasie zakończyć grzanie i ostudzić naczynia.

Nigdy nie należy wstawiać zimnych i wilgotnych słoików do rozgrzanego piekarnika. Wtedy istnieje duże ryzyko, że pękną.

REKLAMA

Czytaj też: Włóż do szafy rolkę papieru. Nie uwierzysz, co się stanie

Zobacz również:
REKLAMA