Smaczne i zdrowe pieczone talarki z cukinii. Przepis jest bardzo prosty

YouTube | Kulinarne przygody

Cukinia w polskiej kuchni występuje pod wieloma postaciami. Jedną z nich są pyszne i soczyste talarki, które idealnie sprawdzą się zarówno jako odrębna przekąska, jak i samodzielne danie.

   

Składniki:

cukinia
ser (najlepiej Parmezan)
bułka tarta (może to być bułka tarta pszenna lub bezglutenowa)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, zioła (oregano, zioła prowansalskie)
świeże liście bazylii

   

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plasterki, po czym delikatnie je polewamy oliwą. W misce mieszamy parmezan, bułkę tartą, zioła, sól i pieprz. Zamaczamy w panierce, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smażymy w 230 stopniach przez 15-20 minut.

   
Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę