Smalec z… fasoli? Zachwycisz się tym smakiem!

Fot. Pixabay.com

Smalec kojarzy nam się z nie do końca zdrową, ale jednocześnie pyszną potrawą. Mało kto jednak wie, że można go wykonać z… białej fasoli! Wystarczy poświęcić kilka chwil, aby przygotować pyszne smarowidło do kanapek.

   

Tradycyjna wersja smalcu z wykorzystaniem wieprzowiny wymaga od nas poświęcenia sporego czasu, a także skuktuje nieprzyjemnym zapachem w całym domu. Co więcej, mięsny smalec nie jest odpowiedni dla osób dbających o sylwetkę, choć jego smak jest pyszny.

Dietetyczną alternatywę smalcu przedstawił portal Smakosze.pl. Wystarczy użyć do niego białej fasoli, a dzięki temu nie dość, że uzyskamy znakomity smak, to w dodatku nie będziemy musieli się obawiać o kalorie.

   

Składniki:

1 puszka białej fasoli
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju
pół łyżeczki wędzonej papryki
majeranek
sól, pieprz
opcjonalnie: prażona cebulka

   

Sposób przygotowania:

Fasolę odcedzamy na sitku i płuczemy pod zimną wodą, a następnie wrzucamy ją do blendera. Cebulę w międzyczasie szatkujemy w drobną kostkę i smażymy na patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Gotową cebulę dodajemy do fasoli, podobnie jak resztę składników. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Na koniec dodajemy jeszcze prażoną cebulkę (opcjonalnie). Tak przygotowany smalec można spożywać od razu, jednak lepsze walory smakowe uzyskamy po krótkim schłodzeniu. Najlepiej smakuje on na pajdzie świeżego chleba z dodatkiem ogórka kiszonego.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News