REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaŚmiałam się, gdy tata wbijał wykałaczki w małego ziemniaka. Teraz robię tak...

Śmiałam się, gdy tata wbijał wykałaczki w małego ziemniaka. Teraz robię tak samo

wbijanie wykałaczek w ziemniaka
fot. screen Youtube / 5-Minute Recipes

Ziemniaki goszczą na stołach Polaków wyjątkowo często. Są pysznym dodatkiem do potraw obiadowych czy sałatek. A, jaki efekt przyniesie wybicie w bulwę wykałaczek? Powinieneś zobaczyć to na własne oczy. Wypróbuj ten użyteczny trik przy najbliższej okazji.

REKLAMA

Ziemniak jest królem stołu

Pyrki cieszą się niesłabnącą popularnością i każdy sięgnie po nie z miłą chęcią. Warzywa nadają się na chipsy czy frytki, ale najczęściej podajemy je jako dodatek do zup, zapiekanek czy kotletów. Ziemniaki są mocno sycące i zaopatrują nasz organizm w szereg minerałów i witamin. Ale do grona dań używamy warzyw w postaci gotowanej. Obróbka cieplna na ogół trwa sporo czasu. Jak przyspieszyć ten proces?

Wciśnij wykałaczki w bulwę

Gdy naszpikujesz warzywo drewnianymi patyczkami, to dalsza praca w kuchni pójdzie ci jak z płatka. Ziemniaka z wykałaczkami postaw na podpórkach z wykałaczek i umieść w kuchence mikrofalowej, włącz sprzęt na 5 minut.

Co się stanie po tym czasie?

Kartofle się po prostu ugotują. Będą idealnie miękkie, więc bez przeszkód będziesz mógł je konsumować. Tradycyjna obróbka termiczna w garnku trwałaby 20 minut, a dzięki temu patentowi cały proces wykonasz kilka razy szybciej.

REKLAMA
Wypróbuj tę prostą sztuczkę w swojej kuchni

Dzięki tej metodzie warzywa prędzej się ugotują, tym samym szybciej trafią na talerz. Użyj wykałaczek i mikrofali do ekspresowego ugotowania tego pysznego warzywa. Sam widzisz, że pospolite narzędzia w kuchni można zastosować na nowo.

Mało kto, by pomyślał, że patyczek i kuchenka mikrofalowa skrócą czas gotowania popularnego dodatku obiadowego do minimum. Niewątpliwie, ta metoda usprawnia pracę w kuchni. Mój tata często z niej korzysta. Jeśli ty też chcesz błyskawicznie ugotować bulwy, to koniecznie powyższym sposobem.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA