Jeśli byłeś kiedyś nad Bałtykiem, to najprawdopodobniej słyszałeś motto: „kukurydza gotowana!” – wykrzykiwane na nadmorskich plażach. To chrupiąca i smaczna przegryzka, którą każdy może sam przyrządzić w kuchni. Zdradzamy najlepszy sposób na gotowanie kukurydzy w kolbie. Dzięki niemu wydostaniesz z niej wszystko to, co najlepsze.
Gotowanie kukurydzy w kolbie krok po kroku
Kukurydzę z sukcesem możesz gotować nie tylko w garnku z wrzątkiem, ale także na parze czy w mleku. Zresztą warzywo z kuchenki mikrofalowej też jest niczego sobie. Lecz ugotowane w wodzie cieszy się największym uznaniem wśród smakoszy. Mnóstwo osób przepada za nią i cyklicznie robi ją we własnych czterech ścianach. Wczasowicze chętnie sięgają po nią nad Bałtykiem. Przecież na plaży nic nie smakuje lepiej niż chrupiąca i aromatyczna kolba. Jeżeli chciałbyś przyrządzić idealną kukurydzę w domu, to zapoznaj się z kilkoma poniższym wskazówkami.
Patent na doskonałą kukurydzę
Do sporego garnka nalej wodę do połowy i zagotuj ją. Z kukurydzy usuń liście i znamiona, a potem starannie ją opłucz. Kolby ostrożnie włóż wrzątku i gotuj przez 6-7 minut. Następnie wyciągnij warzywo przy użyciu łyżki cedzakowej i umieść na talerzu. Kukurydzę polej masłem i dopraw niedużą ilością soli. Ewentualne możesz posypać ją innymi ulubionymi przyprawami albo ziołami. Z dodatków możesz równie dobrze zrezygnować.
Jak przyrządzić kukurydzę na mleku?
Kolbę sporządzasz podobnie, jak w powyższej recepturze, z tym że w naczyniu łączysz nabiał z wodą (proporcje 1:1). Doprowadź płyn do wrzenia i od razu wkładaj kukurydzę. Jeśli korzystasz z parowaru, to zwyczajnie umieść ją w środku. Potem przykryj kolby i gotuj przez 10-15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu natychmiast wyłóż je na talerz. Warzywo możesz także przyrządzić w mikrofalówce – przełóż je do naczynia, potem okryj folią spożywczą i zrób w niej małe otwory. Kolby skrop 2-3 łyżkami wody i ustaw kuchenkę na maksymalną moc. Po 5-7 minutach przekąska będzie gotowa. Receptury są bardzo proste, a warzywo zawsze jest chrupiące i pełne smaku.
Czytaj też: Zastosuj ten trik podczas smażenia frytek. Tłuszcz nie będzie pryskał