Soczyste i aromatyczne kotlety schabowe po meksykańsku. Ten przepis to hit!

kotlet schabowy po meksykańsku
fot. screen Youtube / BrianPierre Fentress

Kotlety schabowe po meksykańsku są niezwykle aromatyczne i jednocześnie orzeźwiające. Potrawę podaje się z ćwiartką cytryny nie bez powodu – można skropić nią mięso, wtedy nabierze wyjątkowych cytrusowych nut. Natomiast panierka to bogactwo przypraw. Takie danie jest prawdziwą symfonią smaków.

REKLAMA

Kotlety schabowe wcale nie muszą być nudne. Poniższą recepturę można z łatwością urozmaicić o całkiem nowe dodatki. W trakcie smażenia trzeba jednak zachować ostrożność. Przyprawy mogą się łatwo przypalać, więc ogólna temperatura tłuszczu powinna być odrobinę niższa, niż przy zwyczajnych schabowych.

Kotlety schabowe po meksykańsku – przepis

Składniki:
mleko
5 plastrów schabu
2 jajka
bułka tarta
pieprz
sól
mąka
pół łyżeczki słodkiej papryki
siekana natka pietruszki
łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki chilli

REKLAMA

Przygotowanie:
Na początku oczyść schab z żyłek oraz tłuszczu. Rozbij mięso za pomocą tłuczka, aż otrzymasz kotlety o należytej grubości. Potem włóż je do naczynia z mlekiem i odłóż na całą noc do namoczenia. Kolejnego dnia rozbełtaj jajka z pieprzem i solą. Mąkę połącz z oregano, słodką papryką i chilli, na osobny talerz wysyp trochę bułki tartej. Wyjmij kotlety z mleka, osusz je i obtaczaj kolejno w mące z przyprawami, a następnie w jajku i bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej i smaż kotlety z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru. Serwuj je z ryżem ugotowanym na sypko, świeżo pokrojoną natką pietruszki i ćwiartką cytryny. Możesz też postawić na bardziej rodzime dodatki w postaci ziemniaków i ulubionej surówki.

Podziel się: