Sos paprykowy domowej roboty. Wytrzyma w słoiku nawet rok!

Fot. Pixabay.com

Sos paprykowy jest niezbędnym elementem wielu potraw i dań obiadowych. Wiele kupnych sosów ma sporo ilość niepotrzebnych elementów i składników odżywczych. Przygotowując go we własnej kuchni, możemy być pewni idealnego składu.

REKLAMA

Sos paprykowy idealnie nadaje się do makaronu, pizzy czy innych mięsnych potraw. Korzystając z poniższej receptury, możemy być pewni pysznego smaku i trwałości, która pozwoli na przechowywanie sosu w słoiku nawet przez rok.

Składniki:

10 dojrzałych pomidorów
2 czerwone papryki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
10 listków świeżej bazylii
5 całych ząbków czosnku
Sól i pieprz do smaku

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. W międzyczasie myjemy, suszymy i kroimy pomidory na połówki, a paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda na sienne. Do miski dodajemy oliwę, suszone zioła, grubo pokrojoną bazylię, czosnek, sól i pieprz. Obtaczamy w mieszance pomidory i paprykę. Warzywa układamy na blasze skórką do dołu, między nimi dodajemy czosnek, a także pozostałą bazylię. Oblewamy również resztą mieszanki. Pieczemy przez 2,5 godziny.

Po tym czasie zostawiamy warzywa do ostygnięcia. Zawartość blachy przekładamy do robota kuchennego i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Całość przekładamy do słoików.

Podziel się: