
Z tym trikiem zadbasz o świeżość swoich ogórków. Często zdarza się, że już na drugi czy trzeci dzień warzywa się marszczą i stają się wiotkie. Ten jeden patent sprawi, że ogórki będą twarde i jędrne nawet przez kilkanaście dni.
Po przyniesieniu ogórków do domu nie wkładaj ich od razu chłodziarki. Zanim to zrobisz, rozpakuj je z plastikowej reklamówki lub innego opakowania. Opłucz i wytrzyj ręcznikiem kuchennym lub poczekaj, aż same wyschną. Ich świeżość w głównej mierze zależy od tlenu i wilgoci. Pomiędzy nimi musi być balans.
Obecnie internet podbija trik na przechowywanie ogórków w specjalnym
„śpiworku”, które stoi na straży ich świeżości, pomagając również nam – konsumentom cieszyć się w pełni ich walorami znacznej dłużej niż zwykle. Jak zrobić „śpiworki” dla ogórków? Nic trudnego. Jedyne, co musisz mieć na wyposażeniu to standardowy woreczek strunowy przeznaczony do pakowania żywności i ręcznik papierowy z kuchni.
Na początku umieść w torebce kilka listków ręcznika kuchennego, a potem wsadź do niej ogórki. Ręcznik obecny w środku będzie skutecznie wciągać nadmiar wilgoci powstającej w „śpiworku” przez cały okres leżakowania w lodówce.
Jeśli ogórki są już w torebce, zatrzaśnij ją i połóż w szufladzie na owoce i warzywa lub na dolnej półce w urządzeniu, gdzie przeważnie jest chłodniej. Do jarzyn pod osłoną nie dociera tlen i etylen. Ten drugi to gaz przyspieszający dojrzewanie, naturalnie wytwarzany przez niektóre gatunki owoców, np. jabłka, banany. Jeśli przechowujesz ogórki samopas, to lepiej nie układaj ich obok tych owoców. Uważaj także na śliwki, awokado, melona, mango, gruszki – one również produkują etylen, który może przyspieszać psucie się ogórków.
Czytaj też: Wbij goździki w banana. Efekt zaskakuje każdego, kto tak zrobił