
Pomarańczowa czy zielona? Podłużna czy okrągła? Mała czy olbrzymia? Wybór dyni to nie lada sztuka. Okazy dostępne w sklepach czy na straganach różnią się od siebie kolorem skórki, kształtem i rozmiarem, a także smakiem. Na pewno chciałbyś, żeby owoc był świeży, pyszny i długo poleżał w domu. Pomożemy ci wybrać najlepszy owoc bez rozkrajania go!
Jesień bez dyni to nie jesień. Na rynku jest ich teraz pełno, a za miesiąc będzie jeszcze więcej. Warto ją kupić i przerobić na smakowity obiad lub deser. Czy na pewno wiesz, jak kupić najlepszą dynię, by cieszyć się jej walorami, jak najdłużej? W tym krótkim poradniku znajdziesz niezbędne wskazówki, które pomogą ci wybrać zdrowy i pyszny owoc prosto z plantacji.
Najpopularniejsze dynie w Polsce to:
▸ dynia piżmowa
▸ dynia hakkaido
▸ dynia olbrzymia
▸ dynia prowansalska
▸ dynia makaronowa
Jak wybrać świeżą i smaczną dynię?
Świeże i w pełni dojrzałe dynie mają najwięcej smaku, przeleżałe są mniej apetyczne. Im więcej waży dynia, tym lepiej. Powinna mieć zwarty i pełen soków miąższ. Warto sprzątać z gruntu dynie, których łodygi i liście już przeschły. Zanim kupisz dynię, oceń ją. Unikniesz rozczarowania po rozkrojeniu.
Jak wybrać najlepszy egzemplarz? Te trzy testy powinieneś wykonać w sklepie lub na targowisku:
1. Stukanie
Natęż słuch i postukaj dynię kilka razy. Głuchy odgłos to pozytywna cecha – owoc już dojrzał i ma dobry miąższ.
2. Ocena skórki
Dotknij dynię i przyjrzyj się jej skórce. Nie powinno być na niej żadnych podejrzanych plam. Powinna być twarda. Jeśli po naciśnięciu się odkształca, to lepiej odłóż towar na miejsce, bo jest nieświeży i po przeniesieniu do domu szybko zgnije.
3. Zapach
Najwięcej zapachu mieści się w ogonku dyni, więc powąchaj go. Czuć słodki i świeży aromat? Owoc jest wart zakupu. Zaniepokoić powinna cię stęchła, gnilna woń – gdy ją poczujesz, masz do czynienia z dynią, która już zaczęła się psuć i nie nadaje się do jedzenia.
Polecamy przepis na bigos z dyni, sernik dyniowy i kotlety ziemniaczano-dyniowe.