Jajka to jeden z produktów, które są niezwykle wartościowe pod względem odżywczym. Co więcej, możemy je przyrządzić na wiele sposobów, m.in. zrobić z nich jajecznicę, ugotować na twardo lub na miękko czy zrobić jajka sadzone. Te ostatnie dostarczają jednak wielu problemów, bowiem mało kto potrafi je przyrządzić w idealny sposób. Portal Garneczki podpowiada jednak sposób, który pomoże nam usmażyć perfekcyjne jajka sadzone.
Perfekcyjny sposób na przyrządzenie jajek sadzonych
Aby przyrządzić najlepsze jajka sadzone niezwykle ważna jest patelnia. Do tego dania najlepszym wyborem będzie patelnia z powłoką nieprzywierającą. Na samym początku smażenia rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oliwy, oleju lub masła. Następnie na rozgrzany olej wbijamy jajka. Czynność tę warto jednak wykonać bardzo delikatnie, w taki sposób, aby żółtka pozostały nieuszkodzone. Patelnię przykrywamy pokrywką.
Ważny jest czas
Czas smażenia zależy natomiast od naszych upodobań. Jeśli lubimy płynne żółtko to jajko smażymy około 4 minut. Jeśli natomiast chcemy nieco bardziej ścięte, to czas smażenia wydłużamy do około 5 minut. Stosując się do tych rad uzyskamy jednak idealne jajko sadzone o jakim marzyliśmy od dawna.