Jak odpowiednio przygotować bób?
YouTube | taste.com.au

Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw strączkowych w naszym kraju. W sezonie bez problemu kupimy go na pobliskim ryneczku. Mało kto wie jednak, w jaki sposób odpowiednio gotować bób, aby wydobyć z niego wszystko, co najlepsze.

Jak dobrze ugotować bób?

Jedzenie bobu jest niezwykle dobre dla naszego zdrowia. To warzywo zawiera bowiem spore ilości białka oraz błonnika, które dobrze wpływają na nasz organizm. Najbardziej popularne jest gotowanie bobu na wodzie. Z pozoru wydaje się to dziecinnie proste, jednak można popełnić kilka błędów, które sprawią, że finalnie smak bobu będzie daleki od oczekiwanego.

Na samym początku bób płuczemy pod bieżącą wodą. Ważne jest, aby bób wrzucać do zimnej wody, a nie do wrzątku! Czas gotowania zależy od świeżości warzywa. Jeśli jest młody, gotujemy go około 15 minut, jeśli starszy to od 30 do nawet 50 minut. Gotowanie powinniśmy przerwać, kiedy zauważymy, że skórka jest już nieco pomarszczona. Ważne jest jednak, aby nie przegotować bobu, bo przyjmie on formę mało atrakcyjnej papki. Ugotowany bób odcedzamy na sitku i przelewamy dokładnie zimną wodą.

Warto o tym pamiętać!

Co ważne, surowego bobu nie powinniśmy przetrzymywać w foliowych torebkach, bowiem przyspiesza to jego psucie. Podczas zakupu warto także zwrócić uwagę, czy na jego powierzchni nie pojawiły się ciemne plamki.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę