Kiedy zaprosimy do siebie gości na kolację, często tak bardzo jesteśmy pochłonięci przygotowaniem posiłków, że totalnie zapominamy o alkoholu. W ostatnim momencie przypomina nam się, że wino nie zostało schłodzone, a goście praktycznie pukają już do drzwi. Okazuje się, że nawet z takiej podbramkowej sytuacji można wyjść cało.
Jak uratować kolację?
Jak podpowiada portal Gotujmy, do schłodzenia wina nierzadko wystarczy tylko 10 minut. Na początku do wiaderka lub też innego pojemnika wsypujemy kostki lodu i zalewamy całość zimną wodą do połowy wysokości pojemnika. Woda bardzo dobrze będzie odbierać ciepło z wina. Dzięki tej metodzie uzyskamy o wiele lepszy efekt, niż gdybyśmy umieścili butelkę wina tylko w kostkach lodu.
Szybkie schłodzenie wina jest możliwe
Następnie do tak przygotowanej kąpieli dodajemy dwie łyżki soli kuchennej. Dzięki temu obniżymy temperaturę zamarzania wody i pozostanie ona dalej idealnym przekaźnikiem ciepła z wina. Aby wino schłodzić jeszcze szybciej, powinniśmy co kilka minut delikatnie obracać butelkę wina, nie wyjmując jej przy tym z kąpieli lodowej.
Zastosowanie wyżej wymienionych sposobów pomoże nam efektywnie schłodzić wino nawet w 10 minut! Kolacja uratowana!