Pewnie wiele osób zastanawia się jak to jest ze sprzętem kuchennym ze stali nierdzewnej. Istnieje wiele sposobów na sprawdzenie jakość stali nierdzewnej, ale nie jest tak łatwo znaleźć o tym wiele informacji. W artykule przedstawimy co i jak ze stalą nierdzewną w sprzęcie kuchennym. Przejdźmy do konkretów.

Jest to temat, co do którego wiele osób wydaje się być niepewnych. Słyszy się tak wiele różnych rzeczy na temat stali nierdzewnej. Niektórzy twierdzą, że jest całkowicie bezpieczna i niereaktywna. Niektórzy twierdzą, że wypłukuje niebezpieczne metale ciężkie z jedzenia. Niektórzy twierdzą, że to najlepsza rzecz na świecie i jedyne naczynia, których powinno się używać. Niektórzy twierdzą, że jest bezpieczna tylko wtedy, gdy jest to stal magnetyczna. Najwyższy czas zagłębić się w ten temat bardziej.

Zacznijmy więc od tej całej magnetycznej rzeczy. To zawiły temat!

O CO CHODZI Z MAGNETYCZNĄ STALĄ NIERDZEWNĄ?

Teoria „testu magnesu” to coś w rodzaju krążącej plotki, według której należy sprawdzić jakość stali nierdzewnej za pomocą magnesu. Ale tak naprawdę tym testem jest to, czy stal jest austenityczna, czy też jest wykonana ze stopu metalu zawierającego chrom i nikiel.

Istnieją trzy główne typy struktur stali nierdzewnej – austenit, ferryt i martenzyt. Kiedy widzisz stal nierdzewną oznaczoną jako 18/8 lub 18/10, mówi ci to, ile chromu i niklu jest w stali. Pierwsza liczba oznacza 18% chromu, a druga 8% lub 10% niklu. Nikiel jest kluczem do tworzenia austenitycznej stali nierdzewnej. Zarówno 18/8, jak i 18/10 są zatem austenityczne.

Tak więc „test magnesu” polega na przyłożeniu magnesu do naczynia kuchennego ze stali nierdzewnej, a jeśli się przyklei, oznacza to, że jest „bezpieczne” — co wskazuje na brak niklu — ale jeśli nie przywiera, oznacza to, że nie jest „bezpieczne” i zawiera nikiel (który jest stalą austenityczną). Prawdą jest, że gdyby magnes przylgnął do stali, nie byłby to stop niklu (austenitu).

Jest jednak problem z tą teorią. Po pierwsze, nie ma patelni ze stali nierdzewnej, które są magnetyczne zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale szukałem, szukałem i szukałem, i jeszcze nie spotkałem w pełni magnetycznego naczynia kuchennego ze stali nierdzewnej.

Jest ku temu dobry powód — austenityczna lub zawierająca nikiel niemagnetyczna stal nierdzewna jest bardzo odporna na korozję, co jest bardzo ważne, jeśli gotujesz bezpośrednio na niej. Gdyby element był w pełni magnetyczny ze stali nierdzewnej, korodowałby i nie przetrwałby zbyt długo bez niklu stabilizującego metal. Mimo że nie zawiera niklu, nie sądzę, żeby z tego powodu ktoś chciał mieć magnetyczną patelnię ze stali nierdzewnej 18/0!

Stal nierdzewną magnetyczną znajdziesz w warstwie na zewnątrz niektórych wysokiej jakości sprzętów kuchennych ze stali nierdzewnej. Ma to zapewnić kompatybilność z płytami indukcyjnymi, które polegają na wykorzystaniu szybko ładującego się pola elektromagnetycznego do podgrzewania naczyń. Dobrej jakości producenci używają trzech warstw metalu — austenitycznej warstwy stali wewnątrz, stali ferrytowej na zewnątrz i warstwy aluminium umieszczonej pomiędzy nimi dla optymalnego przewodnictwa ciepła (sama stal nie przewodzi ciepła równomiernie). Niższej jakości stal nierdzewna to zwykle tylko jedna warstwa austenitycznej stali nierdzewnej.

Ale nadal istnieje różnica w jakości między rodzajami austenitycznej lub niemagnetycznej stali nierdzewnej. Czasami okaże się, że austenityczna stal nierdzewna jest słabo namagnesowana, a to z powodu procesu produkcyjnego. W rzeczywistości można utworzyć ferryt i martenzyt poprzez „obróbkę na zimno” stali, co czyni ją bardziej podatną na korozję i wypłukiwanie.

Formuła austenitu w wysokiej jakości naczyniach kuchennych ze stali nierdzewnej jest tworzona w procesie, który jest ostrożny, aby tego uniknąć. Prowadzi to do stopu austenitu, który jest bardzo stabilny i odporny na korozję i wypłukiwanie metali. Naszym zdaniem starannie uformowana i bardzo stabilna, niekorozyjna stal nierdzewna zawierająca nikiel jest bezpieczniejsza niż czysto magnetyczna stal nierdzewna, która z czasem może się zepsuć i korodować.

Jeżeli temat stali nierdzewnej Cię zainteresował to zachęcamy do zapoznania się ze stroną internetową Stainlesseurope.pl, na której można znaleźć wiele informacji o różnych gatunkach stali nierdzewnej i do jakich produktów się ją wykorzystuje (np. pręty kwasoodporne, kołnierz bez szwu)

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę