Środki chemiczne, gdy dostaną się do naszego organizmu, mogą wywoływać w nim ogromne szkody. Chyba nikt z własnej woli nie zdecyduje się na spożycie detergentu, ale zdarzają się sytuacje, w których czyszczone akcesoria czy sprzęty kuchenne np. ekspres, nie zostaną odpowiednio wypłukane ze środków czyszczących i tym samym chemia może dostać się np. do kawy.
Aby do tego nie dopuścić, najlepiej korzystać z domowych metod na czyszczenie sprzętów kuchennych. Własnoręcznie przygotowane preparaty są bezpieczne, zatem nie wpłyną negatywnie na nasz stan zdrowia. Kamień i brud z ekspresu powinno się systematycznie usuwać, np. przy pomocy domowego detergentu. Składniki potrzebne do zrobienia takiego środka czyszczącego z pewnością większość osób znajdzie w swojej spiżarni czy kuchni. Jak go przygotować?
Wystarczy połączyć ocet z wodą (w proporcji 1:2). Aby przystąpić do czyszczenia ekspresu, należy wziąć filtr i zbiorniczek na kawę, a potem opłukać je w wodzie. Przyrządzoną mieszankę wlać do pojemnika na wodę i włączyć funkcję zaparzania kawy. Roztwór skutecznie przeczyści większość zakamarków urządzenia. Po upływie 15 minut należy usunąć płyn z kontenerka, napełnić go świeżą wodą, a na końcu nacisnąć opcję „zaparz kawę” kilka razy. W ten sposób zostaną usunięte pozostałości domowego detergentu.
Kwasek cytrynowy
Na naszej liście środków czyszczących znalazł się także kwasek cytrynowy. Jeśli chcesz go zastosować, przyrządź z niego roztwór z dodatkiem wody. Proporcje kwasku i wody to 1:2. Instrukcja jest identyczna, jak w przypadku octu.