Kawa po norwesku to hit w social mediach. Połączenie zmielonej kawy i surowego jajka może wydawać się dosyć dziwną i niecodzienną kombinacją. Okazuje się jednak, że Norwegowie od dawna stosują tę metodę, a nawet twierdzą, że nie ma lepszej metody parzenia kawy. Efekt z pewnością zaskoczy każdego i sprawi, że nawet najwięksi smakosze kawy są pod wrażeniem!
Surowe jajko do kawy? Mimo, że to połączenie wydaje się dosyć nietypowe, to stało się prawdziwym hitem w internecie, podbijając cały świat. Kawa po norwesku jest najbardziej popularna w Skandynawii, tam uznano ją za najlepszy z przysmaków.
Pewnie zastanawiacie się, dlaczego akurat surowe jajko? Jaki jest powód tego nietypowego sposobu na kawę? Odpowiedź jest zaskakująca – okazuje się, że połączenie jajka ze zmieloną kawą sprawia niezapomniane odczucia smakowe. Warto spróbować takiej kombinacji.
Kawa po norwesku – połączenie surowego jajka ze zmieloną kawą
Większość z nas zaczyna swój dzień z filiżanką espresso. Połączenie kawy z dodatkiem jajka zdobyło dużą popularność w Norwegii. Jej najwięksi koneserzy podkreślają wiele korzyści, które płyną z takiego sposobu parzenia.
Jak to działa na smak kawy? Przede wszystkim podkreśla i sprawia, że jej aromat jest bardziej wyrazisty, dlatego też nie trzeba dodawać cukru albo mleka. Warto wypróbować ten sposób i zrobić kawę po norwesku samodzielnie w domu, pomimo uprzedzeń.
Ci, którzy przełamali, swoje lęki i zrobili kawę według trendu, już po spróbowaniu twierdzili, że warto eksperymentować w swojej kuchni. Oto krok po kroku, jak przygotować kawę po norwesku?
Jak zrobić kawę po norwesku?
Najpierw zmiel ziarna kawy, następnie wbij całe surowe jajko i wymieszaj. Jeśli masa nie chce się dobrze połączyć to dolej do niej trochę wody i znów wymieszaj. Rób tak do momentu aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Do garnka wlej wodę i zagotuj, a potem wlej przygotowaną wcześniej kawę z jajkiem do środka. Zagotuj wszystko jeszcze raz przez około 3 minuty i ciągle mieszaj.
Dodaj pół szklanki zimnej wody – to sprawi, że ścięte jajko osiądzie na dnie garnka, a na wierzchu będzie aromatyczny napój. Teraz wystarczy przelać kawę przez sitko i cieszyć się nietypowym smakiem kawy.
filmiki instruktażowe z tym sposobem parzenia kawy mają podzielone reakcje ze strony internautów. Jednak większość osób jest bardzo pozytywnie zaskoczona tym niezwykłym aromatem kawy, a także uspokajają i zachęcają do przełamania swoich uprzedzeń.
Niektórzy najwięksi smakosze twierdzą, że jajka w kawie praktycznie nie czuć i rzeczywiście ma pozytywny wpływ na jej aromat. A Wy spróbujecie kawy po norwesku?
Jeśli lubisz eksperymentować z kawą, to zobacz przepis na Pumpkin Spice Latte!