REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSurowe jajko do kawy. Poznajcie kawę po norwesku, która podbija internet

Surowe jajko do kawy. Poznajcie kawę po norwesku, która podbija internet

kawa po norwesku

REKLAMA

Kawa po norwesku to hit w social mediach. Połączenie zmielonej kawy i surowego jajka może wydawać się dosyć dziwną i niecodzienną kombinacją. Okazuje się jednak, że Norwegowie od dawna stosują tę metodę, a nawet twierdzą, że nie ma lepszej metody parzenia kawy. Efekt z pewnością zaskoczy każdego i sprawi, że nawet najwięksi smakosze kawy są pod wrażeniem!

Surowe jajko do kawy? Mimo, że to połączenie wydaje się dosyć nietypowe, to stało się prawdziwym hitem w internecie, podbijając cały świat. Kawa po norwesku jest najbardziej popularna w Skandynawii, tam uznano ją za najlepszy z przysmaków.

Pewnie zastanawiacie się, dlaczego akurat surowe jajko? Jaki jest powód tego nietypowego sposobu na kawę? Odpowiedź jest zaskakująca – okazuje się, że połączenie jajka ze zmieloną kawą sprawia niezapomniane odczucia smakowe. Warto spróbować takiej kombinacji.

REKLAMA

 Kawa po norwesku – połączenie surowego jajka ze zmieloną kawą

kawa po norwesku

Większość z nas zaczyna swój dzień z filiżanką espresso. Połączenie kawy z dodatkiem jajka zdobyło dużą popularność w Norwegii. Jej najwięksi koneserzy podkreślają wiele korzyści, które płyną z takiego sposobu parzenia.

Jak to działa na smak kawy? Przede wszystkim podkreśla i sprawia, że jej aromat jest bardziej wyrazisty, dlatego też nie trzeba dodawać cukru albo mleka. Warto wypróbować ten sposób i zrobić kawę po norwesku samodzielnie w domu, pomimo uprzedzeń.

REKLAMA

Ci, którzy przełamali, swoje lęki i zrobili kawę według trendu, już po spróbowaniu twierdzili, że warto eksperymentować w swojej kuchni. Oto krok po kroku, jak przygotować kawę po norwesku?

Jak zrobić kawę po norwesku?

Najpierw zmiel ziarna kawy, następnie wbij całe surowe jajko i wymieszaj. Jeśli masa nie chce się dobrze połączyć to dolej do niej trochę wody i znów wymieszaj. Rób tak do momentu  aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Do garnka wlej wodę i zagotuj, a potem wlej przygotowaną wcześniej kawę z jajkiem do środka. Zagotuj wszystko jeszcze raz przez około 3 minuty i ciągle mieszaj.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj pół szklanki zimnej wody – to sprawi, że ścięte jajko osiądzie na dnie garnka, a na wierzchu będzie aromatyczny napój. Teraz wystarczy przelać kawę przez sitko i cieszyć się nietypowym smakiem kawy.

filmiki instruktażowe z tym sposobem parzenia kawy mają podzielone reakcje ze strony internautów. Jednak większość osób jest bardzo pozytywnie zaskoczona tym niezwykłym aromatem kawy, a także uspokajają i zachęcają do przełamania swoich uprzedzeń.

Niektórzy najwięksi smakosze twierdzą, że jajka w kawie praktycznie nie czuć i rzeczywiście ma pozytywny wpływ na jej aromat. A Wy spróbujecie kawy po norwesku?


Jeśli lubisz eksperymentować z kawą, to zobacz przepis na Pumpkin Spice Latte!


REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA