Co postawić na uroczystym wigilijnym stole? Obok ryb, barszczu czy ciast, nie można zapomnieć o pysznych sałatkach. Ta z poniższego przepisu ma wyśmienity smak, a wszystko dzięki połączeniu śledzia z ananasem i czerwoną cebulą. Sekretnym składnikiem tej sałatki jest przyprawa curry. Wypróbujcie koniecznie.
Sałatka śledziowa o wyrazistym, specyficznym dla śledzi smaku z dodatkiem ananasa zrobi prawdziwą furorę na świątecznym stole. Nieco orientalnego smaku nada jej curry, a owocowy charakter pokreśli dodatkowo jogurt ananasowy. Gwarantujemy, że sałatka spodoba się nawet osobom, które nie są wielbicielami matiasów.
Śledzie to skarbnica pełnowartościowego białka o wysokiej wartości biologicznej, a także kwasów omega-3, niezbędnych dla właściwej pracy organizmu. Śledzie to także źródło cynku, potasu, magnezu, a także witamin z grupy B, które wpływają na pracę całego organizmu. Taka sałatka to samo zdrowie!
Przepis na świąteczną sałatkę śledziową z ananasem
Składniki:
puszka ananasów
1/2 kg śledzi matiasów
1/2 szklanki majonezu
3 cebule czerwone
łyżka stołowa curry
mały jogurt ananasowy
Sposób wykonania:
Filety śledziowe kroimy w paski. Czerwone cebule kroimy w piórka, a potem sparzamy je gorącą wodą. Przekładamy oba składniki do salaterki. O ile ananasy nie są w kawałkach, kroimy je w kostkę. Mieszamy ze sobą jogurt i majonez, dodajemy curry, a następnie polewamy powstałym sosem wszystkie składniki w misce. Mieszamy i wstawiamy potrawę na trzy godziny do chłodziarki.